ua en ru

Фюле: набуття чинності економічної частини УА з ЄС було відкладено на прохання Києва

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляє, що рішення про перенесення застосування торговельної частини Угоди про асоціацію з Україною прийнято на прохання Києва. Про це Фюле сказав сьогодні, виступаючи на сесії Європарламенту у Страсбурзі, передає ЄС-плюс.

"Був український запит відкласти тимчасове застосування торговельної частини Угоди про асоціацію", - сказав комісар. Він зазначив, що головною причиною такого прохання була ситуація в українській економіці, якій було б складно впоратися з переходом на нові тарифи в умовах незаконної анексії Криму і нестабільної ситуації на сході країни.

"Вони (представники української сторони - ред.) висловили бажання мати більше часу, щоб підготуватися до тарифів, які були узгоджені", - сказав Фюле. При цьому комісар зазначив, що сьогоднішня синхронна ратифікація закріпить текст угоди без змін.

Фюле нагадав, що Росія обіцяла скасувати тарифні преференції для України в разі вступу в силу торгової частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 1 листопада цього року.

Він також наголосив, що в ході зустрічей минулої суботи президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу з керівництвом України, зокрема, Президентом Петром Порошенком і прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, була досягнута домовленість про продовження необхідних реформ в Україні ще до вступу в силу торгової частини Угоди про асоціацію.

Як повідомлялося, вчора Президент Росії Володимир Путін пообіцяв президенту Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу не змінювати поточний двосторонній торговий режим між РФ і Україною.

Нагадаємо, 12 вересня комісар ЄС з питань торгівлі Карел Де Гухт, міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв і міністр закордонних справ України Павло Клімкін домовилися на 14 місяців - до 31 грудня 2015 року - відкласти застосування торговельної частини Угоди про асоціацію.