ua en ru

Фюле стурбований ситуацією з Тимошенко і вимагає негайних пояснень від української влади

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле "висловив велику стурбованість останніми повідомленнями про поводження з екс-прем'єром Юлією Тимошенко та наполягає на тому, щоб українська влада негайно пояснила, що трапилося під час перевезення Тимошенко з в'язниці до шпиталю 20 квітня, і після". Про це йдеться у повідомленні прес-служби Штефана Фюле, передає "БЮТ-Батьківщина".

Також комісар під час зустрічі з першим віце-прем'єр-міністром України Валерієм Хорошковським нагадав, що для "України є критично важливим продемонструвати відданість верховенству праву та демократичним цінностям для сприяння подальшим крокам до підписання та ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС".

Фюле наголосив, що "Україна має докласти всіх зусиль, щоб розвіяти стурбованість щодо політично вмотивованих судових процесів та вибіркового застосування правосуддя в рамках широкої судової реформи".

Він також підкреслив необхідність дотримання Україною юридичних та гуманітарних прав захисників та затриманих осіб, включаючи право на медичну допомогу.

У повідомленні зазначається, що ситуація з Тимошенко стала головною темою зустрічі з Хорошковським.

"Сьогоднішня зустріч... також дала можливість коротко обговорити інші останні події у відносинах Україна-ЄС", - йдеться у повідомленні прес-служби Фюле.

Окрім того, Фюле написав у своєму Twitter: "Ставлення до Юлії Тимошенко та інших не відповідає принципам та цінностям, на яких базується партнерство ЄС-Україна. Це видима та болюча пляма", зазначили в БЮТБ.

Нагадаємо, раніше в Європарламенті заявили про те, що в перспективі можливе застосування санкцій до України з боку Європейського Союзу в світлі ситуації з засудженою Тимошенко.

24 квітня народний депутат від БЮТБ Сергій Пашинський з трибуни Верховної Ради заявив, що Тимошенко побили, після чого вона оголосила голодування. Як сама вона пояснила в листі, мета голодування - привернути увагу "демократичного світу до того, що відбувається в центрі Європи, в країні під назвою Україна".