ua en ru

Фюле: 2012 р. був важким роком для країн регіону Європейського сусідства

Рік 2012-й був важким роком для країн регіону Європейського сусідства. На цьому наголосив європейський комісар з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, у своїй промові під час зустрічі з головами представництв ЄС у країнах регіону Європейського сусідства, що відбулася 14 січня у Брюсселі. Про це повідомляє прес-служба Представництва ЄС в Україні.

За його словами, демократичні перетворення у країнах Європейського сусідства на Півдні проходили "довго та зазвичай складно". Натомість демократичні трансформації у регіоні східного сусідства (у країнах-учасницях Східного партнерства) "залишаються нерівними, незважаючи на деякі ознаки позитивних зрушень у Молдові".

"Скрізь на економічну ситуацію негативно вплинула криза в Європі. Це ускладнює процес старту та впровадження комплексних реформ нашими партнерами", - визнав посадовець.

Фюле зазначив, що останнім часом було піддано сумнівам новий підхід до розвитку відносин з країнами-учасницями Європейської політики сусідства, запроваджений Єврокомісією позаминулого року. Однак він переконаний, що наразі не час змінювати обраний курс.

Навпаки, Фюле вважає, що потрібно краще роз'яснювати позитивні коротко- та довготермінові наслідки, яких слід очікувати країнам від відносин з ЄС у рамках Європейської політики сусідства.

Читайте також: Фюле сподівається, що Україна підпише УА з ЄС у 2013 р