ua en ru

Фунт досяг рекордного падіння після виступу мера Лондона за вихід з ЄС

Фунт досяг рекордного падіння після виступу мера Лондона за вихід з ЄС Фото: мер Лондона Борис Джонсон

Британська нацвалюта дешевшає до всіх 16 основних світових валют

Курс британського фунта стерлінгів в понеділок рекордно впав за останні сім років після того як мер Лондона Борис Джонсон виступив за вихід Великобританії з Європейського союзу, передає ВВС.

Так, британська нацвалюта дешевшає до всіх 16 основних світових валют. Зокрема, в ході торгів фунт знижувався до долара на 2,1% - до значення 1,4102 долара за фунт - після чого курс злегка виріс.

Відзначається, що подібне стрімке падіння фунта останній раз спостерігалося в березні 2009 року.

На думку експертів, тенденція падіння фунта збережеться до референдуму.

"Сьогоднішнє ослаблення означає, що побоювання можливого виходу Британії з ЄС посилилися, коли стало ясно, що реакція на нову угоду з ЄС виявилася більш неоднозначною, ніж на те сподівався прем'єр-міністр Кемерон", - цитує видання провідного економіста RBC Capital Markets Сема Хілла .

При цьому по відношенню до євро британська валюта впала менше - на 1,2%, до 1,2774 євро за фунт.

Експерти підкреслюють, що слабкий фунт допомагає британським експортерам і робить країну більш привабливою для туристів. Однак імпорт стає дорожче, б'ючи по споживачах і компаніям, які орієнтуються на іноземні товари.

Нагадаємо, мер Лондона Борис Джонсон найближчим часом оголосить про підтримку прихильників виходу Великобританії з Європейського союзу.