ua en ru

ФСБ намагалась завербувати громадянина України

ФСБ намагалась завербувати громадянина України Фото: ФСБ завербувала українця (wikimedia.org)

Від українця вимагали збирати відомості про захист кордону та розміщення військових об’єктів

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили спробу вербування російськими спецслужбами мешканця Чернігівської області. Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.

Зазначається, що житель одного з прикордонних населених пунктів Чернігівської області періодично виїжджав на територію Російської Федерації (РФ), щоб відвідати своїх родичів.

"Під час чергової поїздки українець був затриманий правоохоронними органами Росії за начебто порушення митних правил. При цьому представники ФСБ (Федеральна служба безпеки, - ред.) спробували схилити чоловіка до негласного співробітництва, погрожуючи йому штрафом, забороною в’їзду та позбавленням можливості контактувати з рідними", - йдеться у повідомленні.

Від українця вимагали збирати відомості про сили та засоби захисту державного кордону України та розміщення військових об’єктів. Однак, після повернення додому чоловік звернувся до СБУ і надав свідчення стосовно обставин його вербування.

"Згідно зі статтею 111 Кримінального кодексу України державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Однак, враховуючи те, що громадянин України не виконав злочинного завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив правоохоронцям про свій зв’язок з ними та отримане завдання, суд задовольнив клопотання органів слідства і звільнив його від кримінальної відповідальності", - повідомили в СБУ.

Нагадаємо, у лютому 2018 року військовослужбовця Національної гвардії України, котра працювала на спецслужби Російської Федерації, засудили на 4 роки позбавлення волі.