ua en ru

ФСБ знайшла вірус для шпигунства в мережах держорганів і оборонних установ РФ

ФСБ знайшла вірус для шпигунства в мережах держорганів і оборонних установ РФ Фото: ФСБ виявила вірус на підприємствах РФ

Впровадження шкідливих програм мало цільовий характер

В комп'ютерні мережі близько 20 підприємств, розташованих на території Російської Федерації, були впроваджені шкідливі програми, призначені для кібершпіонажу. Про це повідомляє прес-центр Федеральної служби безпеки Росії.

"Зараженню піддалися інформаційні ресурси органів державної влади і управління, наукових і військових установ, підприємств оборонно-промислового комплексу та інші об'єкти критично важливої інфраструктури країни", - йдеться в повідомленні.


У ФСБ стверджують, що впровадження шкідливого програмного забезпечення мала цільовий характер: операція була професійно спланована і здійснена.

"Зазначене шкідливе програмне забезпечення по стилістиці написання найменування файлів, параметрами використання і методів інфікування схоже з програмним забезпеченням, використаним в гучних операціях з кібершпіонажу, виявлених раніше, як на території Російської Федерації, так і по всьому світу", - заявляють фахівці ФСБ.

За їх словами, вірус поширюється з допомогою відправки електронних повідомлень з вірусом.

"Після свого впровадження в систему шкідлива програма завантажує необхідні модулі, з урахуванням особливостей «жертви», після чого здатна здійснювати перехоплення мережевого трафіку, його прослуховування, зняття скріншотів екрану, самостійне включення веб-камер і мікрофонів ПЕОМ, мобільних пристроїв, запис аудіо і відео файлів, даних про натискання клавіш клавіатури і т п.", - пояснили в ФСБ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у РФ знайдений мертвим заступник регіонального управління ФСБ росії.