ua en ru

ФРС США вперше за 9 років підвищила відсоткову ставку

ФРС США вперше за 9 років підвищила відсоткову ставку Фото: президент США Барак Обама

З грудня 2008 року облікова ставка була на рівні 0-0,25%

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила діапазон ключової процентної ставки на чверть процентного пункту до 0,25-0,5% річних, передає Reuters.

"Комітет вирішив, що ситуація на ринку праці в цьому році значно покращилася, і досить впевнений у тому, що інфляція прискориться в середньостроковій перспективі до 2%", - йдеться в заяві ФРС.

ФРС також встановила ставку відсотка, який вона виплачує банкам за надлишковим резервам, на рівні 0,5%, і повідомила, що запропонує до 2 трильйонів доларів в ході операцій зворотного репо.

Ставка ФРС - це відсоток, під який американські банки беруть кредити у центрального банку країни. З грудня 2008 року вона знаходилася практично на нулі - 0-0,25%, передає BBC.

Нинішнє підвищення, як вважають аналітики, показує впевненість Федерального резерву в тому, що економіка США досить зміцніла після рецесії 2008 року.

Нагадаємо, в листопаді лідери G20 на саміті у Туреччині заявили, що підвищення ставки рефінансування США, яке очікується вже в кінці 2015 р., має бути максимально передбачуваним.