ua en ru

ФРС США схвалила фінальну редакцію правил переходу банків на нові стандарти по капіталу

У вівторок Федеральна резервна система США (ФРС) схвалила фінальну редакцію правил переходу банків на нові стандарти по капіталу, запропоновані Базельським комітетом з банківського нагляду (БКБН) ще в 2010 р. Про це повідомляє "Комерсант".

Термін переходу для великих банків - з 2014 р., для дрібніших - з 2015 р. ФРС не стала змінювати вимоги БКБН щодо коефіцієнтів достатності капіталу різних рівнів (4,5% - базовий капітал, 6% - основний і 8% - загальний) і додатковому буферу консервації (2,5%). При цьому, як і очікувалося, коефіцієнт левериджу (максимально можливе кредитне плече) ФРС визначила для американських банків жорсткіше (4%), ніж для європейських. Раніше БКБН заявив, що для європейських банків він повинен бути не менше 3%.

При цьому для найбільших банків ФРС встановила додаткову вимогу. Відношення капіталу першого рівня до загальної кредитної навантаженні, включаючи позабалансові, повинно бути не менше 3%. Це поширюється на так звану велику шістку - JP Morgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo. "Рішення ФРС щодо початку впровадження "Базеля-3" є найзначнішим переглядом стандартів капіталу для американських банків за останні 25 років - з моменту прийняття в США стандартів "Базель-1", - каже експерт і консультант нью-йоркській юридичній компанії Davis Polk & Wardwell з питань регулювання банківської галузі, параметрах впровадження "Базеля-3" Ендрю Фей. Втім, він не вважає, що цей крок призведе до того, що великі американські банки будуть змушені залучати новий капітал. "За останні кілька років вони вже значно зміцнили капітал, - міркує експерт. - Недавні стрес-тести ФРС показують, що обсяг високоякісного капіталу для поглинання можливих збитків навіть при самому несприятливому макроекономічному сценарії достатній".

Менш ніж через добу після рішень ФРС БКБН випустив заяву, що конкретизують вимоги до системно значущим у світовому масштабі банкам (global systemically important banks - G-SIB). У цей список входять 28 банків із США, Великобританії, Німеччини, Швейцарії, Японії, Китаю, Франції, Іспанії, Нідерландів, Швеції. Ці банки повинні мати додатковий запас по капіталу від 1% до 2,5% залежно від ступеня їх важливості для ринку. До листопада Базельський комітет визначить п'ять рівнів важливості G-SIB і представить список цих банків. Їх впровадження відбуватиметься з січня 2016 по 2019 рр.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що від банків США вимагатимуть подвоїти капітал.