ua en ru

ФРС США готова простимулювати економіку країни у разі потреби, - голова ФРС

Федеральна резервна система (ФРС) США готова зробити подальші кроки для стимулювання економіки країни у разі потреби, повідомив в ході свого виступу голова ФРС США Бен Бернанке. За його словами, ФРС готова піти на ці заходи у разі суттєвого погіршення прогнозу по зростанню американської економіки, передає РБК з посиланням на Associated Press. При цьому Б.Бернанке повідомив, що покупка ФРС США довгострокових американських цінних паперів виявилася ефективним інструментом в зниженні вартості позикових коштів і що вигоди від покупки більшої кількості подібних активів, якщо Федеральний комітет із відкритого ринку (FOMC) вирішить піти на цей крок, переважать всі "мінуси".
Заяви голови ФРС послідували незабаром після публікації даних Міністерства торгівлі США. Згідно з доповіддю американського міністерства, ВВП країни в реальному вираженні, за уточненими даними, в II кварталі 2010 р. зріс на 1,6% в перерахунку на річні темпи. Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу (БЕА) при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані 30 липня, свідчили про темпи зростання економіки в 2,4%. Таким чином, зростання американської економіки за квітень-червень 2010 р. переглянуте у бік зниження.
Сьогоднішній звіт БЕА підтвердило зростання американської економіки вже четвертий квартал поспіль після затяжної рецесії в США. Проте, темпи зростання ВВП серйозно сповільнюються: у IV кварталі 2009 р. американський ВВП приростав із швидкістю 5%, в I кварталі - із швидкістю 3,7%. Тепер же зростання американської економіки сповільнилося до 1,6%, що виявилося нижчим навіть за попередні дані.
На цьому тлі зростають побоювання, що країна може знову повернутися до періоду рецесії в економіці. За оцінкою самого Б.Бернанке, економічний прогноз залишається "по суті невизначеним", а в економіці країни можливі непередбачені події. Проте, не дивлячись на уповільнення темпів зростання американської економіки, яке спостерігається на даний час, Б.Бернанке зазначив, що чекає на деяке прискорення зростання економіки країни у 2011 р. В той же час очікувані темпи зростання, на думку голови ФРС, не зможуть суттєво знизити рівень безробіття у США. "Ми пройшли тривалий шлях (на шляху відновлення економіки), проте багато що ще попереду", - сказав він.