ua en ru

ФРС надуває нову бульбашку в американському сегменті хай-тек

Монетарні власті США серйозно ризикують, продовжуючи заливати ринки потоками ліквідності. Багато інвесторів, аналітиків та економістів застерігають ФРС від повторення колишніх помилок, які призвели до створення бульбашок і обвалів на фондових ринках.

Монетарні власті США серйозно ризикують, продовжуючи заливати ринки потоками ліквідності. Багато інвесторів, аналітиків та економістів застерігають ФРС від повторення колишніх помилок, які призвели до створення бульбашок і обвалів на фондових ринках, передає "Росія 24".

Експерти зазначають, що між динамікою фондових ринків і розвитком економіки США спостерігається дедалі більше відмінностей.

Завдяки надм'якій монетарній політиці ФРС у вигляді низьких процентних ставок і покупок активів у щомісячному обсязі у 85 млрд дол. американські фондові ринки буквально купаються в ліквідності і показують дедалі нові максимуми.

При цьому темпи зростання ВВП США залишаються досить скромними, рівні безробіття - стабільно високими. Такі фактори, як знижені темпи інфляції, а також низькі інфляційні очікування, також свідчать про уповільнений розвиток економіки.

В інтерв'ю телеканалу CNBC Майкл Гайєд, старший інвестиційний стратег фонду Pension Partners, озвучив думку про те, що завдяки діям ФРС фондовий ринок США опинився в ситуації, схожій з тим, що спостерігалося наприкінці 90- х рр.: "У ФРС є звичка зберігати монетарне стимулювання довше, ніж це необхідно. Зараз чиновники загнали себе в кут, спочатку пообіцявши скоротити обсяг купівлі активів у цьому році, а потім усвідомивши, що не можуть зробити цього".

За словами експерта, дивергенція між фондовим ринком США і реальною економікою продовжує посилюватися. "Індекси Dow Jones, S&P 500 і Russell 2000 наприкінці жовтня в черговий раз оновили свої історичні максимуми. Тим часом, ми не бачимо і сліду подібного оптимізму в економіці. Інфляційні очікування залишаються низькими, темпи створення нових робочих місць також невисокі", - зазначив він.

"Ми бачимо дуже істотний приплив грошей в акції - найсерйозніший від початку 2000-х. Це прямий наслідок дій ФРС, і, на мій погляд, тут є серйозний ризик повторення бульбашки 1999 р.", - заявив Гайєд.

Наприкінці жовтня Гайєд у статті на фінансовому порталі Minyanville звернув увагу на той факт, що мультиплікатор P/E (price/earnings, ціна/прибуток) за цілим рядом акцій у США досяг дуже високих значень.

Компанії високотехнологічного сегмента тоді також демонстрували захмарні P/E, однак оптимізм інвесторів із приводу їх майбутнього не був винагороджений. Стався так званий обвал доткомів, акцій компаній сегмента хай-тек.

Аналітик зазначив, що, на відміну від компаній, які тісно пов'язані тільки з розвитком Інтернету наприкінці 90- х рр., новим кандидатом на роль провісників бульбашки, котра надувається, зараз є більш широка група акцій, яка при цьому, як і раніше, належить до сегменту високотехнологічних компаній. Це такі найменування, як Facebook, LinkedIn, Yelp, Pandora.

P/E для LinkedIn становить 746, для Facebook - 120. Ще одним яскравим прикладом у цій ситуації є компанія Tesla, показник P/E для якої показує, що поточна ринкова капіталізація компанії перевищує її річний прибуток у 267 разів. Глава Tesla Елон Маск в інтерв'ю телеканалу Bloomberg визнав, що поточний рівень котирувань компанії "набагато вище, ніж ми могли б бажати".

Не тільки Гайєд вважає, що акції багатьох компаній перекуплені і досягли своїх поточних значень за рахунок дій ФРС. Лоуренс Фінк, генеральний директор найбільшої у світі компанії, що управляє BlackRock з активами в 4,1 трлн дол., також висловив думку про те, що на фондовому ринку США почала формуватися бульбашка.

В інтерв'ю телеканалу CNBC колишній член ради керівників ФРС США Роберт Хеллер заявив, що фондовий ринок "дуже близький до нової бульбашки", при цьому програма покупки активів з боку ФРС не справила помітного позитивного впливу на реальну економіку.

Нагадаємо, 30 жовтня ФРС США ухвалила рішення зберегти діапазон ставки на рекордно низькому рівні 0-0,25% і щомісячні обсяги скупки облігацій на рівні 85 млрд дол.