ua en ru

У ФРН закликають Трампа відмовитися від поспішного удару по Сирії

У ФРН закликають Трампа відмовитися від поспішного удару по Сирії Фото: Бундестаг (facebook.com/cducsubundestagsfraktion)

Політики вимагають розслідування ймовірної хіматаки

Німецькі політики закликають президента США Дональда Трампа не приймати поспішне рішення про відповідний удар по Сирії. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Представник партії "зелених" Юрген Тріттін в інтерв'ю dpa закликав владу країни офіційно виступити проти військової відповіді на ймовірну хімічну атаку в сирійській Думі.

Тріттін вважає, що уряд Німеччини має виступити з чіткою позицією і заявити Вашингтону і Москві про те, що Берлін хоче, щоб було проведено розслідування ймовірної хіматаки і щоб воно не було блоковано поспішними військовими операціями.

Політик порівняв нинішню ситуацію з війною в Іраку в 2003 році, коли Вашингтон почав операцію, припускаючи наявність у іракського президента Саддама Хусейна зброї масового знищення, але згодом подібне озброєння знайдено не було.

"По суті, можна тільки сподіватися, що таке не повториться", - заявив Тріттін, який у часи війни в Іраку обіймав посаду міністра з охорони навколишнього середовища ФРН.

Нагадаємо, 8 квітня 2018 року стало відомо, що в результаті хімічної атаки із застосуванням токсичного газу в сирійському місті Дума загинули 70 осіб.
США поклали відповідальність за хіматаку на Росію. Зокрема, керівник прес-служби Держдепартаменту США Хізер Нойерт закликала Москву "негайно припинити явну підтримку" приписуваних Дамаску правопорушень.

Трамп розкритикував Росію та Іран за підтримку Сирії, пригрозивши розплатою відповідальним за це. Росія у свою чергу застосування хімзброї в сирійській Думі заперечувала.

Як заявив глава комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов, Росія в разі нанесення удару США по Сирії прийме всі політико-дипломатичні і при необхідності військові відповідні заходи.

Реагуючи на заяви російських дипломатів, Трамп оголосив про майбутній ракетний удар по Сирії.

Станом на 12 квітня, США не прийняли остаточне рішення про удар по Сирії у відповідь на хімічну атаку. За словами прес-секретаря Білого дому Сари Сандерс, Вашингтон розглядає кілька варіантів дій проти сирійського режиму, і всі ці варіанти до сих пір обговорюються. "Остаточне рішення ще не прийнято", - сказала Сандерс.