ua en ru

Freedom House: рівень свободи ЗМІ в світі впав до мінімуму за останні 12 років

Freedom House: рівень свободи ЗМІ в світі впав до мінімуму за останні 12 років Фото: Freedom House констатує, що рівень свободи ЗМІ впав

Тиск політичних, кримінальних і терористичних елементів обмежує роботу журналістів

Міжнародна правозахисна організація Freedom House, сьогодні, 27 квітня, повідомила, що рівень свободи ЗМІ знизився порівняно з попередніми 12 роками. Про це йдеться у щорічній доповіді організації.

"Свободу ЗМІ найбільше обмежували на Близькому Сході і в Туреччині, де уряди і групи бойовиків тиснули на журналістів і ЗМІ, пропонуючи їм вибрати одну із сторін - "бути або за, або проти", - йдеться у тексті доповіді.

найнебезпечнішим місцем для журналістів є Сирія. Так, у 2015 році тут загинуло 14 медійників.Троє журналістів Сирії було вбито в Туреччині.


Так, за словами спостерігачів, небезпека роботи журналістів у Туреччині викликана діями уряду, особлива увага приділяється позиції президента Реджепа Тайиап Ердогана, через "переслідування блогерів, журналістів і користувачів соціальних медіа".

Росію в документі називають "новатором сучасної державної пропаганди".

Влада не тільки посилили контроль за приватною інформацією, але і активізували маніпулятивні дії в ЗМІ "геополітично значущих" питаннях політики. Зокрема, з країнами-сусідами: Україною, Молдовою, країнами Балтії та Центральної Азії.

У доповіді також йдеться про "переорієнтування дезінформаційного механізму" на операцію в Сирії.

Також спостергіачі вказують, що влада Росії постійно чинить тиск на інтернет-журналістику та блогерів.

Зазначимо, Freedom House щорічно публікує звіт про свободу преси в світі. В основному доповідь приорочивается до Всесвітнього дня свободи преси, який відзначається 3 травня.

Нагадаємо, раніше відомому російському блогеру пред'явили звинувачення в екстремізмі.