ua en ru

Freedom House: Україна поліпшила показник розвитку демократії

Freedom House: Україна поліпшила показник розвитку демократії Фото: Freedom House вважають, що в України є потенціал для становлення демократії

В організації стурбовані зростанням авторитаризму в Росії

Рівень демократії в Україні дещо покращився. Про це йдеться у звіті організації "Країни перехідного періоду 2016", опублікованому на сайті міжнародної неурядової організації Freedom House.

Автори дослідження відзначають, що Україна має потенціал для досягнення демократичних показників європейських країн і зможе в майбутньому претендувати на членство в Євросоюзі. Проте процес демократизації в країні гальмує корупція і російська агресія на Сході.

Freedom House зазначає, що криза з мігрантами, серйозні економічні проблеми і повернення Росії до авторитаризму загрожують збереженню Європейського Союзу і стабільності урядів в Євразії.


За даними доповіді за 2016 рік, найсильнішим чинником занепаду в колишніх радянських республіках стало повернення Росії до авторитаризму при президенті Володимирі Путіні.

За оцінками, що містяться в доповіді, в семи країнах з п'ятнадцяти, які раніше входили до складу СРСР, нині правлять диктатори, кожен з яких знаходиться у влади не менше 10 років. На думку авторів доповіді, низькі ціни на нафту загрожують стабільності цих авторитарних режимів.

У доповіді наголошується, що найбільшим викликом для демократії в Європі є поширення вкрай нелиберальной політики. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і ряд інших політиків Центральної Європи вдавалися до ксенофобської риторики на адресу мігрантів в минулому році, коли різко збільшився приплив біженців і мігрантів з Близького Сходу і з Північної Африки.

Нагадаємо, за даними доповіді Freedom House, за 2015 року в 72 країнах світу посилилися авторитарні тенденції, що стало найгіршим показником за 10 років. Ситуація стала краще в 43 країнах.

Україна в минулому році "зберегла демократичні завоювання" після вигнання в 2014 році екс-президента Віктора Януковича.