ua en ru

Freedom House: Україна може повернутися до авторитаризму

Міжнародна неурядова організація Freedom House повідомила про порушення демократичних прав і свобод в Україні за останній рік і не виключила можливості встановлення авторитаризму в країні. Про це йдеться у звіті організації "Захист демократії в Україні", опублікованому на її сайті.

"За один рік президентства Віктора Януковича Україна пережила тривожне зниження демократичної практики та прав людини, і якщо ці тенденції не зупинити, вона може повернутися до авторитаризму, як у період до помаранчевої революції", - йдеться у звіті Freedom House.

Організація зробила такі висновки, беручи до уваги зростаючий тиск на ЗМІ, переслідування представників опозиції, втручання Служби безпеки України в політичне життя, нездатність Верховної Ради притягти до відповідальності органи виконавчої влади, а також критикує процедуру проведення місцевих виборів у жовтні 2010 р., яка, на думку авторів доповіді, не відповідала демократичним стандартам.

"Україна рухається в неправильному напрямку при нинішньому уряді, коли мова йде про демократію і права людини. Сучасні тенденції в Україні приведуть до посилення авторитаризму, і це буде величезним кроком назад для України, а також крахом надій на реформи в Євразії в цілому", - заявив Девід Крамер, виконавчий директор Freedom House.

На початку року Freedom House понизила рейтинг України зі "вільної" до "частково вільної".