ua en ru

Французький уряд знизив пенсійний вік до 60 років для груп громадян, які працювали з раннього віку

Французький уряд знизив пенсійний вік до 60 років для груп громадян, які працювали з раннього віку, а саме з 18-19 років, і перераховували пенсійні внески за кожен рік стажу. Поправку до пенсійної реформи внесла міністр охорони здоров'я і соціальних питань Марісоль Турен. Про це повідомляється в протоколі засідання ради міністрів, опублікованому на сайті Єлисейського палацу.

Щорічно під дію цієї поправки будуть потрапляти більше 110 тис. людей. Запропонована міра вступить в силу 1 листопада ц.р. після схвалення в Конституційній раді Франції. З цього моменту всі потрапляють під дію поправки громадяни зможуть подати заявку на перегляд віку виходу на пенсію.

Нововведення обернеться збільшенням держвидатків на 1,1 млрд євро вже до 2013 р. та на 3 млрд євро до 2017 р. Уряд планує компенсувати витрати за рахунок збільшення пенсійних внесків, які складуть 0,1% від заробітної плати як для співробітників, так і для роботодавців.

Таким чином французький уряд соціалістів, що прийшов до влади з обранням Франсуа Олланда президентом в травні ц.р., переглянуло непопулярну серед французів пенсійну реформу, запропоновану попередником Олланда Ніколя Саркозі і правоцентристським урядом. Реформа передбачала загальне підвищення пенсійного віку з 60 до 62 років до 2017 р.

Варто відзначити, що саме попереднє соціалістичний уряд у Франції під час президентства Франсуа Міттерана з 1981 р. по 1995 р. вперше знизило вік виходу на пенсію з 65 до 60 років.