ua en ru

Французьке видання Le Monde звинуватила адміністрацію Н.Саркозі в порушенні закону про друк

Провідне французьке видання газета Le Monde звинуватила Єлісейський палац в порушенні закону про друк і захист джерел інформації. Газета стверджує, що адміністрація президента Франції Николя Саркозі наказала службам безпеки визначити джерело просочування інформації у високих правлячих кругах країни, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Мова, зокрема, йде про розслідування гучної "справи L'Oreal", що зачіпає інтереси правлячої консервативної партії "Союз за народний рух" (UMP) президента Н.Саркозі, міністра праці Франції Еріка Верта і багатющої жінки Франції главу L'Oreal Ліліан Бетанкур. У липні Le Monde опублікувала матеріали у цій справі.
Нагадаємо, що правоохоронні органи Франції підозрюють, що нинішній президент країни отримував грошові пожертвування (сукупний розмір яких досягає 150 тис. євро, що перевищує ліміт, встановлений законодавством) від спадкоємиці французького косметичного концерну L'Orеal Л.Бетанкур. У зв'язку з розслідуванням у цій справі французька поліція обшукала офіси правлячої консервативної партії "Союз за народний рух" (UMP) Президента Н.Саркозі у зв'язку з розслідуванням у справі L'Oreal.
Раніше повідомлялося, що Л.Бетанкур спільно з її нині покійним чоловіком регулярно передавала крупні суми грошей консервативним політикам. Одним з одержувачів був також Ерік Верт, діючий міністр праці, і керівник передвиборної кампанії Н.Саркозі.
Згідно правилам, встановленим французькими регулюючими органами, максимальний розмір пожертвувань політичної партії від фізичної особи в рік складає 7,5 тис. євро. Проте, як повідомила на допиті колишній бухгалтер Л.Бетанкур, часто суми, що виділяються політикам главою L'Oreal доходили до 100-200 тис. євро.