ua en ru

Французькі банки постраждають від податку на фіноперації, проте не дуже сильно, - Moody's

Банківський сектор Франції може постраждати через прагнення керівництва країни ввести податок на фінансові операції раніше за всіх інших країн ЄС, говориться в доповіді міжнародного рейтингового агентства Moody's, повідомляє "Росія 24".

У першу чергу це відіб'ється на кредитоспроможності національних банків, оскільки податок, який також відомий як "податок Робіна Гуда", рівносильний податку на прибуток без матеріального стимулювання скорочення ризиків.

Однак, як зазначають експерти агентства, все ж вплив на французькі банки від введення податку буде незначним, оскільки, по-перше, пропонований податок поширюється тільки на покупки акцій французьких компаній з ринковою капіталізацією понад 1 млрд євро, короткі продажі суверенних кредитних дефолтних свопів і угоди високої частоти. По-друге, обсяг цих операцій банків серйозно знизився останнім часом внаслідок зростання ризиків на ринках.

«Інші країни ЄС поки не схвалили аналогічних заходів. Якщо всі країни Євросоюзу разом будуть застосовувати податок, за який виступає Франція, і будуть застосовувати його до більшого числа фінансових операцій, то це допоможе скоротити деякі види ризикованих торгових операцій, що загрожують профілю ризику банків. Однак одностороннє введення такого податку Франції навряд чи допоможе досягти аналогічного результату», - йдеться в повідомленні.