ua en ru

Французька GDF Suez домовилася про покупку 30% частки в генеруючої International Power за 8,2 млрд євро

Французька комунально-енергетична компанія GDF Suez домовилася про покупку 30-процентної частки в капіталі британської енергогенеруючої компанії International Power (IP), якою вона не володіє, за 6,8 млрд фунтів стерлінгів (8,2 млрд євро). Пропозиція GDF Suez оцінює кожну акцію IP в 0,418 фунтів стерлінгів (0,5 євро) і всю компанію, відповідно, в 22,8 млрд фунтів стерлінгів (27,6 млрд євро). Відповідна інформація міститься в прес-релізі GDF Suez.

Нагадаємо, 4 квітня 2012 р. GDF Suez повідомила, що може відкликати пропозицію про покупку 30-процентної частки в IP, після того як оферта GDF Suez була відкинута незалежними членами ради директорів IP. "GDF Suez буде розглядати різні варіанти дій у зв'язку з рішенням незалежних директорів IP, включаючи варіант можливого відкликання оферти", - прокоментували тоді в GDF Suez.

Згідно з умовами попередньої оферти, акціонери IP повинні були отримати 6 млрд фунтів стерлінгів (7,2 млрд євро) за 30-відсотковий пакет акцій компанії (виходячи із запропонованої GDF ціни за акцію IP в 0,39 фунта), проте незалежні директора IP порахували, що дана пропозиція не відповідає реальній вартості компанії і тому не може бути прийнята.

Зазначимо, що оновлена пропозиція GDF Suez в 0,418 фунтів стерлінгів за кожну акцію IP на 7% перевищує попередню оферту.

На даний момент GDF Suez володіє 70% акцій IP. Угода, за підсумками якої зазначена частка перейшла в руки GDF Suez, була закрита сторонами в лютому 2011 р. За умовами угоди від 19 листопада 2010 р. GDF Suez в більшості випадків не може претендувати (робити пропозицію про викуп частини або всього пакета) на акції, що залишилися IP до 3 серпня 2012 р. Проте з лютого 2011 р. акції IP виросли в ціні на 15%, що підштовхнуло керівництво GDF до активних дій.

GdF Suez - одне з найбільших енергетичних підприємств Європи, утворено в 2008 р. в результаті злиття компаній Gaz de France і Suez. Французька держава володіє 35,9% акцій концерну. Чистий прибуток (доступний для розподілу серед акціонерів) компанії за підсумками 2011 р. знизився в порівнянні з 2010 р. на 13% - до 4,003 млрд євро.

Британська International Power Plc. була утворена в 2000 р., займається виробництвом електроенергії. 70% акцій компанії належать GdF Suez.