ua en ru

На Францію подали в Міжнародний кримінальний суд через ядерні випробування у Полінезії

На Францію подали в Міжнародний кримінальний суд через ядерні випробування у Полінезії Фото: Міжнародний кримінальний суд (wikimedia Hypergio)

Скарга стосується усіх живих французьких президентів з початку випробувань зброї у 1966 році

Проти Франції подали позов до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через наслідки ядерних випробувань у Полінезії в 1966-1996 роках. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на RNZ.

Вказано, що скаргу подав екс-президент Французької Полінезії Оскар Темару.

"Колишній президент Французької Полінезії Оскар Темару розповів комітету ООН з питань деколонізації у Нью-Йорку про скаргу на Францію щодо злочинів проти людства, яку він подав тиждень тому", - зазначає видання.

За словами Темару, скарга стосується усіх живих французьких президентів з початку випробувань зброї у 1966 році.

Всупереч французьким заявам, що Французька Полінезія погодилась на випробування, Темару підкреслює, що вони були проведені під загрозою запровадження військового уряду.

Крім того, екс-президент інформує, що з 2013 року з Францією намагалися вести діалог під егідою Організації Об'єднаних Націй, але Франція проігнорувала всі заклики до обговорення.

Додамо, що в період з 1960 по 1996 рік Франція провела 210 ядерних випробувань, загальною потужністю близько 13 мегатонн, з них 17 - у пустелі Сахара на території Алжиру, 46 атмосферних і 147 наземних та підземних у Французькій Полінезії.

Нагадаємо, міністр у справах національного об'єднання Південної Кореї Чо Мін Гюн заявив, що оцінює ядерний арсенал КНДР у 20-60 боєзарядів.

Як писало РБК-Україна раніше, 1 жовтня південнокорейські інженери приступили до розмінування двох ділянок сухопутного кордону з КНДР.

Відзначимо, напередодні пройшов двосторонній саміт президента Південної Кореї Мун Чже Іна і лідера КНДР Кім Чен Ина в Пхеньяні. У ході саміту КНДР пообіцяла закрити ряд ядерних об'єктів, майданчиків для випробування і допустити міжнародних інспекторів. За словами Муна, лідер КНДР "погодився на закриття випробувального полігону для ракетних двигунів Тончхан-ри і пускової шахти для ракет" і, що важливо, що це буде зроблено в присутності експертів з інших країн, які могли б перевірити, що об'єкти вже не в робочому стані.