ua en ru

Франція після серії терактів схиляється до блокування публічних Wi-Fi-мереж

Франція після серії терактів схиляється до блокування публічних Wi-Fi-мереж Фото: публічний Wi-Fi у Парижі (Paris10.ru)

Міністерство внутрішніх справ Франції підготувало дві пропозиції щодо зміни законодавства

Французькі спецслужби розробили ряд антитерористичних пропозицій щодо внесення змін до законодавство країни, які передбачають заборону публічних Wi-Fi-мереж і блокування доступу до анонімної мережі Tor. Про це з посиланням на внутрішню документацію Міністерства внутрішніх справ Франції пише газета Le Monde.

Як зазначається, ці пропозиції є відповіддю на трагічні події, що сталися близько трьох тижнів тому, коли в результаті серії терактів, організованих бойовиками ІДІЛ, у Франції загинуло близько 130 людей, ще близько 300 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

За інформацією джерела, документація проливає світло на дві законодавчі ініціативи, які французька поліція і спецслужби мають намір втілити в реальність після серії терактів, що сталися минулого місяця. Перша стосується закону, яким було введено надзвичайний стан, друга має відношення до французьких законів, спрямованих на боротьбу з тероризмом. Обидві ініціативи можуть бути офіційно представлені вже наступного місяця, хоча міністерство ще не визначилося з остаточним списком захисних заходів.

Пропозиція щодо блокування Tor відноситься до категорії неекстрених антитерористичних заходів. Уряд Франції пропонує "заборонити і блокувати" обмін даними мережею Tor всередині країни. Також проект включає в себе заходи, які зобов'язують VoIP-сервіси, які працюють на території країни, надавати ключі шифрування на вимогу уряду. Однак докладного опису того, яким чином планується відрізати країну від Tor, у документації немає.

Своєю чергою, захід про блокування безкоштовних і публічних Wi-Fi-мереж входить до категорії невідкладних. У документації, що потрапила в розпорядження Le Monde, йдеться, що публічні Wi-Fi-мережі потрібно заборонити, оскільки спецслужбам вкрай складно відслідковувати і встановлювати особистості людей, які використовують їх для доступу до мережі.

Як повідомлялося, паризькі терористи могли використовувати для зв'язку PlayStation 4.

За даними Мінфіну Франції, на організацію серії терактів, скоєних у Парижі 13 листопада, терористи витратили близько 30 тисяч євро.

Нагадаємо, раніше Skype зробив безкоштовними дзвінки до Франції через теракти.