ua en ru

Франція і РФ розійшлися в ціні розриву контракту з "Мистралям"

Франція і РФ розійшлися в ціні розриву контракту з "Мистралям" Фото: Володимир Путін і Франсуа Олланд

Різниця в оцінці становить близько 380 млн євро

Росія і Франція по-різному оцінюють суму, яку Париж повинен буде виплатити російській стороні за розрив контракту на постачання двох вертольотоносців "Містраль", передає "Комерсант" з посиланням на джерела, знайомі з пропозиціями Парижа.

Франція готова відшкодувати російській стороні "витрати і збитки" у розмірі 784,5 млн євро, Крім того, кораблебудівна компанія DCNS, згідно французькому варіанту проекту розірвання угоди, не поверне Росії гроші до тих пір, поки "Рособоронекспорт" і російський уряд не дадуть дозволу на продаж двох вертольотоносців "Містраль" будь-якої зацікавленої третьої сторони. Крім того, Франція пропонує поділити порівну витрати, пов'язані з демонтажем з кораблів російського обладнання.

Міноборони Росії не влаштовує пропонована Францією сума відшкодування. За оцінками російського оборонного відомства, Росія зазнала збитки і витрати" на суму 1,163 млрд євро. У цю суму входить виплачений Франції аванс у розмірі 892,9 млн євро-витрати на навчання екіпажу, будівництво інфраструктури для базування "Містралів" у Владивостоці і роботи по створенню під нові кораблі вертольотів КА-52К. Франція готова повернути тільки ті гроші, які були враховані в актах приймання робіт. Ризики і витрати по демонтажу російського обладнання з "Містралів" Міноборони хоче повністю покласти на французьку сторону.

Нагадаємо, контракт на поставку Росії двох вертольотоносців "Містраль" був укладений в 2011 р. Згідно з контрактом перший вертольотоносець, "Владивосток", повинні були передати російській стороні восени 2014 р., однак Франція оголосила, що терміни виконання контракту заморожуються через ситуацію в Україні.

Повідомлялося, що французькі власті можуть затопити або утилізувати вертольотоносці "Містраль". Пізніше з'явилася інформація, що Франція може продати побудовані для Росії вертольотоносці Китаю. Тим не менш, як уточнював віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін, Франція юридично не може продати вертольотоносці без дозволу Москви, оскільки в Росії є сертифікат кінцевого користувача.