ua en ru

Франція розмістила облігації на 10 і 30 років на 7,96 млрд євро під прибутковість 3,29% і 3,97% відповідно

Франція сьогодні розмістила казначейські векселі терміном на 10 і 30 років під прибутковість 3,29% і 3,97% річних відповідно, передає Reuters.
Обсяг розміщення на першому цього року аукціоні склав 7,96 млрд євро, тобто майже стільки, скільки планувало виручити казначейство (спочатку повідомлялося, що максимально від продажу паперів влада Франції планували залучити 8 млрд євро). Обсяг заявок з боку інвесторів досяг 15 млрд євро, тобто попит перевищив пропозицію в 1,88 рази (bid-to-cover ratio).
На попередньому аукціоні з розміщення десятирічних паперів, що пройшов 1 грудня 2011 р., середня прибутковість склала 3,18%. Прибутковість 30-річних держоблігацій тоді склала 3,94%. Зростання прибутковості відображає занепокоєння інвесторів про підвищення ризиків втрати Францією найвищого кредитного рейтингу ААА.
У цілому аналітики назвали підсумки аукціону "передбачуваними і вельми задовільними, але недостатніми для гарантії стабільності", підкресливши, що інвестори досі сумніваються в здатності європейських країн обслуговувати свої борги.
Згідно з прогнозами експертів, рейтинг Франції, другої економіки єврозони, може бути знижений вже на початку 2012 р. Нагадаємо, 6 грудня 2011 р. міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's помістило довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони на перегляд з можливим пониженням. При цьому агентство відзначило, що рейтинг Франції може бути знижений на 1-2 ступені. Нещодавно агентство Moody's також повідомило про перегляд рейтингів країн єврозони в I кварталі 2012 р.