ua en ru

Франція оголосила про готовність змінити законодавство у відповідь на вимоги ЄС припинити вислання циганів

Франція оголосила про те, що приведе своє законодавство у відповідність з нормами ЄС, що визнав вислання циганів з країни незаконним, передає Associated Press. Як заявив офіційний представник Міністерства закордонних справ Франції, йдеться про внесення до національного законодавства кількох поправок з ухваленої 2004 р. Євросоюзом директиви про право кожного громадянина Євросоюзу на вільне пересування в його межах. Водночас представники Єврокомісії знову заявили, що наполягають, щоб цю директиву було включено до законодавства Франції повністю.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2010 р. члени Європейської комісії визнали незаконними дії Франції, яка за останній час вислала зі своєї території понад 1 тис. нелегальних іммігрантів - представників циганської нації,- і далі руйнує їхні табори. На адресу уряду Франції було надіслано офіційне повідомлення, що містить рекомендації Єврокомісії і питання щодо дотримання європейської директиви, схваленої 2004 р., про право на вільне пересування. За цим може бути розпочато судовий розгляд.

Єврокомісія також повідомила, що почне консультації з урядами країн з питання інтеграції циганів до європейського співтовариства. Орган візьме до уваги всі запропоновані стратегії та до весни 2011 р. звітуватиме про результати проведеної роботи й подасть свої рекомендації.

За оцінками, на території Євросоюзу може жити від 10 млн до 12 млн циганів, приблизно 15 тис. з них живуть у Франції. При цьому їхні права часто порушують: зазвичай, циганам складніше придбати житло, отримати роботу й освіту. Президент Франції Ніколя Саркозі виступив на захист вислання циганів, більшість з яких було направлено до Румунії, заявивши, що такий захід уряду - частина кампанії з боротьби з нелегальною імміграцією та злочинністю.