ua en ru

Франція і Німеччина виступають за створення "економічного уряду" зони євро

Франція і Німеччина виступають за створення "економічного уряду" зони євро, заявив Президент Франції Ніколя Саркозі на прес-конференції за підсумками переговорів у Парижі з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Передбачається, що даний орган, в який входитимуть голови держав і урядів, збиратиметься двічі на рік. На пост його голови Саркозі і Меркель рекомендують призначити президента Євросоюзу Хермана ван Ромпея.
Також Саркозі і Меркель озвучили ряд пропозицій, що стосуються європейської економіки. Зокрема, канцлер ФРН заявила, що Єврокомісія повинна дістати більше можливостей для втручання в економічну політику країн-боржників. Також Німеччина і Франція вважають за необхідне встановити в ЄС загальний податок на фінансові операції. Окрім цього, Париж і Берлін мають намір ввести загальний податок на французькі і німецькі підприємства з 2013 р.
Крім того, Меркель зазначила, що випуск єдиних єврооблігацій не є "останнім засобом" для подолання кризи в країнах єврозони. За її словами, боргові проблеми в єврозоні можна вирішити, не удаючись до цього засобу. Німеччина і Франція єдині в думці, що зараз починати їх випуск передчасно.
Також, на думку сторін, коштів, які знаходяться у розпорядженні Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), в даний час достатньо і переглядати їх обсяг нераціонально.