ua en ru

У Франції затримали екс-прем'єра Косово

У Франції затримали екс-прем'єра Косово Фото: Рамуша Харадіная затримали у Франції

Рамуш Харадінай був затриманий на підставі виданого Сербією ордера на арешт

У Франції поліція затримала колишнього прем'єр-міністра Косово Рамуша Харадіная на запит Сербії. Про це повідомили в поліції Франції та МЗС Косово, передає Reuters.

За даними агентства, колишній фігурант судового процесу в Гаазькому трибуналі був затриманий в аеропорту Базель-Мюлуз на сході Франції на підставі ордера на арешт, виданого Сербією в 2004 році.

МЗС Косово заявило, що робить все можливе, щоб домогтися звільнення Харадіная.

"Він був затриманий французькою владою на підставі ордера на арешт, виданого Сербією в 2004 році, що для нас неприйнятно", - йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства Косово.

Джерело агентства у Франції повідомило, що судові органи в четвер спробують знайти причини не виконувати прохання про видання, особливо в тому разі, якщо запит був зроблений з політичних мотивів.

Зазначимо, у 2007 році Харадінай постав перед Міжнародним трибуналом щодо колишньої Югославії за звинуваченням в організації вбивств і знущань над сербським населенням краю, але в 2008 році був виправданий за всіма пунктами.

Пізніше прокуратура оскаржила це рішення Гааги, і в 2010 році трибунал скасував виправдувальний вирок, проте в 2012 році Харадіная знову виправдали.

Нагадаємо, наприкінці грудня лідер Республіки Сербської Мілорад Додік заявив про намір провести наступного року референдум щодо відокремлення республіки від Боснії і Герцеговини.