ua en ru

У Франції "Національний фронт" позбавив Ле Пена посади почесного голови

У Франції "Національний фронт" позбавив Ле Пена посади почесного голови Фото: Жан-Марі Ле Пен (jeanmarielepen.com)

За це проголосували близько 80% делегатів

У Франції учасники з'їзду правопопулістської партії "Національний фронт", який відбувається у Ліллі 11 березня 2018 року, позбавили Жана-Марі Ле Пена посади почесного голови цієї політсили. Про це повідомляє DW.

Зокрема з'їзд, у якому взяли участь близько 1500 делегатів партії, ухвалив новий статут. За це проголосували близько 80% делегатів. Зміни в документі, зокрема, передбачають ліквідацію посади почесного голови, яку обіймав засновник партії Жан-Марі Ле Пен.

Зазначено, що він очолював партію з 1972 року протягом 39 років. У 2011 році він поступився посадою своїй доньці Марін Ле Пен. У серпні 2015-го політика виключили з лав партії за його антисемітські й інші провокаційні висловлювання. Останньою краплею для цього послугувало його висловлювання, що газові камери під час Другої світової війни були лише "деталлю" історії.

Жан-Марі Ле Пен намагався оскаржити своє виключення з партії, але програв. Попри це, за ним зберігалася посада почесного голови. Однак в останні роки нове керівництво партії не допустило Ле-Пена-старшого на жодне важливе засідання. 89-річний політик збирався з'явитися на з'їзді в Ліллі, але після чергового конфлікту з донькою відмовився від цієї ідеї.

Водночас на з'їзді в Ліллі делегати "одноголосно" переобрали Марін Ле Пен на посаду голови партії. Для 49-річної Ле Пен перебування на цій посаді буде вже третім терміном.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ультраправій партії французького парламенту "Національний фронт", лідеркою котрої є Марін Ле Пен, висунули звинувачення у нецільовому використанні коштів Європейського парламенту.