ua en ru

Формула визначення ціни вугілля за індексом в Роттердамі дискусійна, але оптимальна, - експерт

Формула визначення ціни вугілля за індексом в Роттердамі дискусійна, але оптимальна, - експерт

Формула щодо розрахунку ціни вугілля для ТЕС за індексом ціни в Роттердамі є дискусійною, не ідеальною, але оптимальною. Про це зауважив член Наглядової Ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Свою позицію він пояснив тим, що без цієї формули державі прийдеться й далі дотувати українські шахти. Експерт наголосив, що Роттердамська формула зараз не діє практично.


"Вона ухвалена, прийнята, але по ній не розраховується вартість вугілля для теплових електростанцій. Фактично в середньому ви можете бачити ціну в 1200 грн/т за вугілля. Тому що є шахти де і 900 грн і 1400 грн за тонну", - зазначив він.

"Є об’єктивний фактор – у нас сьогодні проблеми з поставкою вугілля з Донецької та Луганської областей, з територій, які ми не контролюємо. І у нас нема де взяти інше вугілля. Є варіант в основному імпорту з Південної Африки, В’єтнаму, Індонезії. Але оптимально і дешевше – це з ПАР. Так, там є проблеми по самій якості, але ціна/якість/доставка – це самий оптимальний варіант для України", - вважає експерт.

Корольчук також висловив сумніви щодо правильності заміни Роттердамського індексу ціни на індикатори вартості польського вугілля, що пропонує зробити міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Головна проблема в тому, що в Польщі немає того вугілля антрацитової марки, дефіцит якого відчуваємо в Україні. І цю проблему намагається вирішити формула Роттердам+ доставка . Більше того я вам скажу, що якщо йшли поставки вугілля з Росії в Польщу, то ситуація була така, що вони в основному дивилися на попит та пропозицію в Україні. Тобто був у нас суттєвий дефіцит - вони ціни підвищували; було достатньо запасів, не було проблем з доставкою вугілля з неконтрольованих територій Донбасу, то вони ціни знижували, конкурували", - зазначив член Наглядової Ради Інституту енергетичних стратегій.

Нагадаємо, в березні 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила методику формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної. Методика серед іншого передбачає, що гранична ціна, за якою українські ТЕС можуть закуповувати вугілля, не має перевищувати ціну на вугілля на біржі в порту Роттердаму та витрати на його доставку до України.