ua en ru

Формування штату Держбюро розслідувань може зайняти мінімум рік

Формування штату Держбюро розслідувань може зайняти мінімум рік Фото: ГПУ (РБК-Україна)

Щоб набрати півтори тисячі штату працівників, як мінімум, потрібен рік

Формування штату Державного бюро розслідувань (ДБР) може затягнутися щонайменше на рік. Про це йдеться в матеріалі РБК-Украина: "Слідчий вакуум: чим загрожує втрата прокуратурою права на розслідування".

Як відомо, минулого тижня після півтора року конкурсу ДБР отримало своє керівництво. Так, головою органу став Роман Труба - керівник департаменту ТОВ "Юридична компанія "Сектор права", колишній співробітник ГПУ. Першим заступником - працівниця департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України Ольга Варченко, заступником голови бюро - чинний заступник прокурора Києва Олександр Буряк.

"Ряд депутатів у бесіді з РБК-Україна стверджували - щоб набрати півтори тисячі штату працівників, як мінімум, потрібен рік. До того ж, частина з них - керівників територіальних підрозділів (а таких сім по Україні) та керівників департаментів центрального апарату - потрібно вибирати за конкурсом", - йдеться в матеріалі.

Проте зазначимо, що в законі про Державне бюро розслідувань не прописані критерії відбору штату.

Внаслідок цього, на прохання прокуратури, вирішили пролонгувати за прокуратурою повноваження досудового слідства до моменту початку роботи ДБР, однак не пізніше 1 січня 2019 (законопроект 7278 від 10 листопада 2017 року). Однак за включення питання до порядку денного знайшлася підтримка тільки 192 депутатів.

Нагадаємо, 16 листопада комісія з обрання керівництва ДБР призначила Романа Трубу керівником відомства. Таке рішення було прийнято після проведення рейтингового голосування за кандидатів.