ua en ru

Такий формат. У Кабміні пояснили, чому Україну не покликали на саміт НАТО

Такий формат. У Кабміні пояснили, чому Україну не покликали на саміт НАТО Фото: Ольга Стефанішина, віце-прем'єр з питань інтеграції в ЄС та НАТО (Віталій Носач, РБК-Україна)

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина пояснила, чому Україну не запросили на майбутній саміт НАТО. За її словами, відсутність України пов'язана з форматом заходу.

Як пояснила віце-прем'єр, цьогорічний саміт НАТО у певному сенсі має позачерговий характер, оскільки спочатку планувався на осінь, але через візит президента США в Європу його вирішили перенести на середину червня.

"Він буде дуже короткий і лише для держав-членів НАТО. Тому ніхто, окрім членів НАТО, не бере участі саме в пленарній частині - ані Україна, ані Грузія, ані будь-яка інша країна, навіть країни з партнерством з розширеними можливостями", - сказала вона.

Водночас Стефанішина зазначила, що лідерам НАТО варто було б вислухати Україну, оскільки на саміті планується обговорення російської агресії.

"Ми вважаємо, що коли розглядається питання російської загрози, мілітаризації Криму, безпекової ситуації в Україні, Україна обов'язково повинна мати можливість виступити, донести свою позицію... Але сам формат саміту передбачає учать лише країн Альянсу", - додала вона.