ua en ru

Форекс – ринок валют на тиждень, 15 – 19 вересня

Форекс - Фондові індекси в більшості своїй завершили тиждень в червоному. Винятком став лише японський Nikkei, який за тогам робочої п'ятиденки виріс на 1,05% на тлі очікувань, що Банк Японії все ж незабаром буде змушений піти на додаткові мети стимулювання економіки. Європейські індекси відкоригували на форекс після зростання тижнем раніше. EUStocks 50 «просів» на 1,55%, німецький DAX30 знизився на 1,32%. На тлі побоювань, що повне згортання заходів кількісного стимулювання ФРС США, яке очікується в жовтні, негативно позначиться на фондових індексах, зниження продемонструвала і американська «трійка». Найбільш сильно знизився S&P, втративши на 1,02%. DowJones продемонстрував падіння на 0,72%.

Форекс - Фондові індекси в більшості своїй завершили тиждень в червоному. Винятком став лише японський Nikkei, який за тогам робочої п'ятиденки виріс на 1,05% на тлі очікувань, що Банк Японії все ж незабаром буде змушений піти на додаткові мети стимулювання економіки. Європейські індекси відкоригували на форекс після зростання тижнем раніше. EUStocks 50 «просів» на 1,55%, німецький DAX30 знизився на 1,32%. На тлі побоювань, що повне згортання заходів кількісного стимулювання ФРС США, яке очікується в жовтні, негативно позначиться на фондових індексах, зниження продемонструвала і американська «трійка». Найбільш сильно знизився S&P, втративши на 1,02%. DowJones продемонстрував падіння на 0,72%. Nasdaqпотерял0,39%. До того ж, ринок форекс повниться чутками на тему термінів початку підвищення ставки Федрезервом. І останні статистичні дані свідчать про триваюче відновлення економіки і підсилюють очікування, що це може відбутися набагато раніше, ніж очікувалося спочатку. Опубліковані в п'ятницю звіти з роздрібних продажів (+0,6% у серпні) і індексу споживчої довіри від університету Мічигану (84,6 у вересні проти 82,5 в серпні) перевищили прогнози. Не додає оптимізму і введення нових санкцій щодо Росії, оскільки міра ця обопільна.

На валютному ринку форекс триває домінування долара США. На цьому тлі пара USD/JPY продемонструвала зростання на 2,23% і завершила торги на форекс вище рівня 107,00. Пара євро/долар оновив річний мінімум на форекс, знизившись до рівня 1,2858. Однак згодом відновила практично всі втрати і завершила тиждень з символічним плюсом на 0,06%. Відчутні втрати проти долара США на форекс поніс його австралійський колега (-3,49%), підтримку якого не змогли надати навіть досить сильні, на перший погляд, дані по ринку праці. Кількість зайнятих зросла на 121 000. Однак, говорити про явну стабілізації в секторі поки не доводиться, оскільки основне зростання відбулося за рахунок збільшення тимчасової зайнятості. На 2,02% знизилася і пара NZD/USD на форекс під впливом менш агресивного, ніж раніше, супровідної заяви до рішення щодо монетарної політики.

Прогноз ринку форекс на тиждень 15 - 19 вересня

На валютному ринку форекс досить цікаву динаміку можуть продемонструвати британський фунт і швейцарський франк. Від пари євро/долар особливих сюрпризів чекати не доводиться. Європейська економіка продовжує демонструвати ознаки своєї слабкості і є шанси на те, що в третьому кварталі вона продемонструє дуже слабкі темпи зростання. Тому з досить високою часткою ймовірності можна чекати відновлення падіння.

18 вересня Національний Банк Швейцарії оприлюднить своє рішення щодо монетарної політики. Після того, як ЄЦБ пішов на нові заходи стимулювання з боку швейцарського регулятора стали більш активно чекати можливого введення від'ємних ставок за депозитами. Ну а те, що регулятор продовжить утримувати низьку ставку сумнівів практично не викликає. Навіть натяки на можливе пом'якшення можуть надати на швейцарський франк додатковий тиск. В цьому випадку не виключено зростання пари USD/CHF на форекс в район рівня 0,9400.

У понеділок, 15 вересня, пара GBP/USD виявиться на стику економічних звітів і референдуму щодо незалежності Шотландії, який відбудеться 18 вересня. Його підсумки можуть надати на пару навіть більший вплив на форекс, ніж публікація даних щодо індексу споживчих цін та протоколу вересневого засідання МРС. Навіть якщо в Комітеті збільшилося число прихильників посилення (що малоймовірно), зростання фунта може бути дуже стриманим. Куди більш активне зміцнення на форекс пара зможе розвинути, якщо Шотландія проголосує за єдність. У цьому випадку GBP/USD може вирости до рівня 1,6380 і, далі, 1,6460. В іншому випадку, не виключено зниження до 1,60 на форекс.