ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 31 березня 2014 р

Євро на Форексі почав нову тиждень нейтрально. До 06:30 за київським часом у понеділок, 31 березня, його курс встановився біля позначки 1,3750 дол.

Євро на Форексі почав нову тиждень нейтрально. До 06:30 за київським часом у понеділок, 31 березня, його курс встановився біля позначки 1,3750 дол. Гравці на Форексі не роблять активних дій, чекаючи сигналів від ЄЦБ. І очікування це нудне, не дозволяє ринку Форекс реагувати на другорядні новини.

Новини ринку Форекс. Парламент Греції схвалив законопроект про проведення пакету антикризових реформ, необхідних для отримання чергового траншу фінансової допомоги з боку МВФ, передає Reuters. Прийняття законопроекту, на підтримку якого проголосували 152 депутати, відкриває шлях для отримання Афінами кредиту в розмірі 9,3 млрд євро, призначеного для погашення боргу. "Це був нелегкий, але дуже важливий для майбутнього країни законопроект, і законодавці відповіли на виклик", - заявив журналістам міністр фінансів країни Янніс Стурнарас після голосування.

Законопроект передбачає скасування пільг для грецьких молочної, видавничої та фармацевтичної галузей, що вже викликало протести зацікавлених груп і законодавців лівого крила і призвело до відставки заступника міністра сільського господарства. Двоє депутатів від партії "Всегрецький соціалістичний рух" (ПАСОК) не підтримали документ, що поставило колись лідирувала на політичній арені країни партію, і без того переживає найсильніший криза, в скрутне становище. На практиці для проходження законопроекту була досить 148 голосів "за", проте розкол в парламенті могла б стати серйозною перешкодою для уряду в здійсненні непопулярних антикризових заходів, відзначають аналітики ринку Форекс.

Забезпечивши умови для підтримки найбільш масштабних за три десятиліття заходів щодо рефінансування національного боргу, грецький прем'єр-міністр Антоніс Самарас може зіткнутися з негативною реакцією суспільства на місцевих і європейських виборах, які відбудуться в травні. Тисячі демонстрантів зібралися біля будівлі парламенту 30 березня на знак протесту проти прискореного дводенного обговорення законопроекту. Самарасу було необхідно, щоб документ був прийнятий до початку наради міністрів фінансів країн єврозони, яке пройде в Афінах 1 квітня і, як очікується, буде присвячене розгляду грецьких реформ і вироблення графіка кредитних виплат.

В ході бурхливих дебатів лідер опозиційної лівої партії "СІРІЗА" Алексіс Ціпрас заявив, що "сьогодні уряд Самараса штовхає грецьку економіку й народ Греції ще глибше в могилу". Ця репліка викликала осуд міністра фінансів Стурнараса. Ціпрас при цьому спробував підняти питання про довіру Стурнарасу, однак пропозицію було відхилено, що викликало протест з боку депутатів партії "СІРІЗА", залишили засідання і приєдналися до демонстрантів біля будівлі парламенту. Самарас звинуватив Ціпраса в намаганні заблокувати вихід країни з кризи. "Вони хотіли знову вкинути Грецію в стан хаосу, але ми ніколи цього не дозволимо", - заявив журналістам прем'єр-міністр після голосування.

Тепер Самарас сподівається незабаром почати переговори з кредиторами про подальше полегшення боргового тягаря Греції, насамперед шляхом продовження термінів погашення кредитів, а також зниження процентних ставок, стверджують аналітики ринку Форекс.

З початку дії програми допомоги Греція отримала близько 218 млрд євро з пакету обсягом 237 млрд євро. Під час антикризових реформ останніх років країна передала всі мало-мальськи важливі інфраструктурні об'єкти під зовнішнє управління, тим самим остаточно втративши суверенітету. В цілому це відповідає політиці інтеграції держав в єдине економіко-політичний європейський простір. Але якщо раніше ця інтеграція носила більш-менш добровільний характер, то після того, як десять років тому Європа не змогла прийняти конституцію, методи стали жорсткішими. Для євро на Форексі це скоріше плюс: директивні методи управління несуть менше ризиків. Однак при цьому така система стає менш ефективною.