ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 19 грудня 2013 р

Євро на Форексі помітно здав позиції. До 06:30 за київським часом у четвер, 19 грудня, його курс опустився в район 1,3660 дол. Гравці на ринку Форекс активно купують американський долар на тлі новин від ФРС.

Новини ринку Форекс. Федеральна резервна система США оголосила про початок поступового згортання програми кількісного пом'якшення з січня 2014 р. Таке рішення було прийнято за підсумками що завершився 18 грудня засідання комітету з відкритого ринку (FOMC). Розмір початкового скорочення викупу цінних паперів складе 10 млрд дол. - обсяг їх скуповування опуститься до 75 млрд дол., при цьому на 5 млрд дол. буде скорочена купівля казначейських облігацій і на стільки ж - іпотечних. ФРС мотивує своє рішення зміцненням ринку праці США. Заходи по скороченню покупки облігацій будуть прийматися і далі, якщо відновлення економіки продовжиться, наголошується в повідомленні.

З метою пом'якшення ефекту від скорочення заходів стимулювання економіки на фондовому ринку ФРС має намір утримувати ключову ставку за короткостроковими кредитами на рекордно низькому рівні. У повідомленні говориться, що ставка буде утримуватися в діапазоні "близько нуля" ще довгий час навіть після того, як рівень безробіття впаде нижче позначки 6,5%.

Щоденна аналітика ринку Форекс демонструє, що прийняте рішення ФРС про старт згортання QE3 стало несподіванкою для більшості експертів, ще з ранку 18 грудня пророкували, що ФРС відкладе початок згортання програми до березня 2014 р. Тим не менш, інвестори ще у вересні почали побоюватися ослаблення заходів з підтримки економіки: від ФРС чекали рішучих кроків, однак бюджетний криза США, що супроводжувався shutdown - примусовим відходом у відпустку службовців федеральних установ, а також загрозою дефолту, став серйозним аргументом на користь того, що послаблювати підтримку економіки рано. Останнім часом трейдери змирилися з неминучим - загроза згортання стимулюючих заходів перестала надавати помітний негативний вплив на фондові ринки.

Приспавши пильність ринку Форекс, ФРС змогла зробити велику справу: вона поміняла багаторічний тренд на ослаблення монетарної політики на її посилення. Історично це відбувається в моменти, коли економіка знаходиться на підйомі, але при цьому починають проявлятися інфляційні ризики та ризики утворення "бульбашок". Наявність "бульбашок" на борговому, фондовому ринку та ринку Форекс зараз заперечувати складно, і найближчим часом вони почнуть повільно, але вірно здуватися.