ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 18 лютого 2014 р

Євро на Форексі вже добу стоїть на місці, на 06:30 за київським часом у вівторок, 18 лютого, коливаючись в районі позначки 1,3710 дол.

Євро на Форексі вже добу стоїть на місці, на 06:30 за київським часом у вівторок, 18 лютого, коливаючись в районі позначки 1,3710 дол. Втім, з поверненням на торги американських спекулянтів після національного свята активність на Форекс поступово почне наростати. При цьому головною темою на поточному тижні загрожує стати Греція.

Новини ринку Форекс. Делегація трійки міжнародних кредиторів (МВФ, Єврокомісії і Європейського центробанку) повернеться до Греції на цьому тижні для оцінки зробленого країною успіху в проведенні економічних реформ відповідно до програми надання фінансової допомоги, повідомив глава Єврогрупи Єрун Дейсселблум.

Делегація трійки міжнародних кредиторів перервала свої візити в Греції в 2013 р. Причиною цього стала відсутність прогресу в переговорах з урядом країни. Головним питанням була нестача приблизно 1 млрд дол. у грецькому бюджеті на 2014 р. При цьому розбіжності призвели до припинення надходження пакетів фінансової допомоги Греції. На яку дату заплановано повернення делегації трійки в цю південну країну, поки невідомо.

Однією з причин повернення представників кредиторів до Греції, на думку аналітиків ринку Форекс, стали непогані дані статистики країни. Її економіка в 2013 р. стиснулася приблизно на 3,7%, в результаті чого тривалість рецесії збільшилася до шести років. Проте вперше за час боргової кризи динаміка грецького ВВП перевершила очікування міжнародних кредиторів, що дає надію на повернення економічного зростання країни в 2014 р., повідомляє Reuters. За даними управління статистики Греції, в IV кварталі 2013 р. ВВП знизився на 2,6% відносно показника за той же період 2012 р. Це найменше скорочення показника з II кварталу 2010 р. Статистична служба не наводить даних про динаміку валового продукту країни за весь 2013 р., але, виходячи з квартальних показників, економіка, як уже зазначалося, стиснулася на 3,7%. При цьому на початку минулого року грецький уряд прогнозував, що ВВП знизиться на 4,5%, а останні оцінки Євросоюзу і МВФ передбачали скорочення на 4%.

На початку лютого 2014 р. німецький журнал Spiegel повідомив, що Німеччина розглядає можливість виділення вже третього за рахунком пакету фінансової допомоги Греції у розмірі 10-20 млрд євро. За даними Bloomberg, Євросоюз може продовжити терміни вже виданих кредитів Греції з 30 до 50 років і знизити процентні ставки по частині з них. Всі ці дані можуть підтримати курс євро на ринку Форекс на тлі відновлення довіри гравців до Греції і єврозоні в цілому.