ua en ru

Forbes назвав не всіх українських мільярдерів, - думка експерта

В черговий рейтинг мільярдерів світу через непрозорість свого бізнесу не потрапили Дмитро Фірташ, Василь Хмельницький та Юрій Іванющенко. Таку думку висловлюють експерти.

"Дмитро Фірташ - власник 4 з 6 виробників азотних добрив в Україні, а це 100% виробництва аміачної селітри і понад 50% виробництва аміаку і карбаміду. Також олігарх через менеджмент контролює титанову галузь. Крім того, Фірташу належить більше 20 облгазів в країні. Зараз олігарх готується до приватизації держпакетів акцій облгазів і початку приватизації титанової галузі.

Слід підкреслити, що Фірташ має досить сильне лобі в українській владній верхівці - главу адміністрації Януковича Сергія Льовочкіна, першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського і міністра енергетики Юрія Бойко (група Льовочкіна-Фірташа). Також лояльним до цієї групи вважають міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.

Заслуговують на увагу "сірі кардинали": Василь Хмельницький і Юрій Іванющенко (більш відомий як Юра Єнакієвський, його пов'язують із захопленням найрентабельніших бізнесів на користь сім'ї Президента). Звичайно, Іванющенко відкидає всі звинувачення на свою адресу", - говорить експерт.

Варто зазначити, що в рейтинг Forbes не входили диктатори і президенти, які стилем своєї поведінки наближаються до диктаторів. Зокрема, це стосується Володимира Путіна (якого вважають найбагатшою людиною світу), казахського лідера Нурсултана Назарбаєва та українця Віктора Януковича. Кажуть, сім'я останнього володіє "Укртелекомом" і ще десятками підприємств по всій Україні.

Всього, в рейтинг потрапило 1226 мільярдерів, а їх сумарні статки оцінені в 4,6 трлн доларів. Найбільше мільярдерів, 425, живуть в США.