ua en ru

Фондовий ринок Європи впав на відкритті майже на 3% після заяви ФРС (доповнення)

Фондовий ринок Європи впав на початку торгового дня на 3% після заяви Федеральної резервної системи (ФРС) США, зробленої за підсумками чергового засідання з грошово-кредитної політики.
Коментарі голови ФРС Бена Бернанке викликали обвал котирувань європейських банків. Акції британських Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland І HSBC Holdings подешевшали на 2,5% - 4,3%. Зниження котирувань паперів французьких банків BNP Paribas, Credit Agricole і Societe Generale знаходиться в тому ж діапазоні. Папери німецького Deutsche Bank втратили в ціні 4,3%, Commerzbank - 3,1%.
Негативний вплив на котирування європейських банків могла надати також новина про те, що міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service напередодні знизило довгостроковий кредитний рейтинг однієї з найбільших в США банківських компаній Bank of America з А2 до Ваа1 з "негативним" прогнозом.
Стрімким падінням котирувань відкрилися торги і для європейських гірничодобувальників, причому в цьому секторі капіталізація компаній скорочується ще швидше, ніж в банківському. Причина криється в тому, що напередодні ФРС США попередила про "значні ризики" погіршення стану американської економіки, а це означає, що попит на сировину в розвинених країнах буде скорочуватися далі на тлі зниження обсягів промвиробництва. Папери BHP Billiton втратили в ціні 5,2%, Rio Tinto - 6,3%, Anglo American - 4,5%, Xstrata - 6,15%.
Напередодні Федеральний резерв, як і очікувалося на фінансових ринках, почав нову програму підтримки економіки - так звану операцію "Твіст". Параметри програми передбачають заміщення казначейських облігацій США на балансі ФРС, які закінчаться не більше ніж через 3 роки, на облігації з погашенням через 6-30 років, обсяг заміщення - 400 млрд дол. За рахунок цього американський ЦБ хоче знизити довгострокові процентні ставки в економіці, що, за задумом ФРС, повинно благотворно позначитися на кредитній активності.
Фондові індекси США після рішень ФРС закрилися в мінусі на 2,0-2,9%, азійські біржі вночі відкрилися значним зниженням. Інвестори не впевнені, що нові заходи ФРС серйозно вплинуть на стан економіки, яка зростає дуже повільними темпами. До того ж частина інвесторів очікувала від Федрезерву більшої рішучості: приміром, подальшого розширення балансу за рахунок нового раунду скупки держборгу.
Станом на 11:04 за київським часом британський індекс FTSE 100 втратив 167,96 пункту (-3,18%), опустившись до 5122,33 пункту, німецький DAX - 180,79 пункту (-3,33%), до 5253 , 01 пункту, французький CAC 40 опустився на 117,43 пункту (-4,0%) - до 2818,39 пункту, швейцарський SMI - на 75,50 пункту (-1,38%), до 5399,84 пункту. FTSEurofirst 300 знизився на 26,53 пункту (-2,89%) - до 891,53 пункту.