ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei до найвищої позначки за 15 місяців.

Фондові торги в Японії завершилися 4 січня, у перший торговий день 2010 р., зростанням індексу Nikkei до найвищої позначки за останні 15 місяців. Підтримку ринку подали зміцнення курсу долара до ієни, сприятливе для експортерів, а також надії інвесторів на те, що новий 2010 р. виявиться успішним для світової економіки і фондового ринку.

Підвищення курсу долара по відношенню до ієни дозволило укріпити позиції на торгових майданчиках японським експортерам, у значній мірі орієнтованим на американський ринок. Так, за підсумками торгів на 1,9% подорожчали папери виробника автомобілів Honda Motor, акції Mazda Motor додали в ціні 1,4%, а Nissan - 0,7%. Підвищилися на 0,9% котирування виробника цифрових фотоапаратів Canon, тоді як папери виробника електроніки Sony подорожчали на 2,3%.

Безперечним лідером за підсумками торгів стала авіакомпанія Japan Airlines Corp., котирування якої злетіли на рекордний 31%. Причиною тому послужили повідомлення в ЗМІ про те, що державний японський банк має намір подвоїти кредит авіаперевізникові до 200 млрд ієн (2,2 млрд дол.), що може врятувати компанію від банкрутства.

Вдало торгова сесія склалася і для іншої авіакомпанії - All Nippon Airways, акції якої подорожчали на 5,2% у зв'язку з повідомленнями ЗМІ про те, що компанія має намір придбати частину операційного бізнесу Japan Airlines із міжнародних перевезень.

За підсумками торгів 4 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився в порівнянні з попередньою торговою сесією на 108,35 пункту (+1,03%) - до 10654,79 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,92 ієни і склав 93,07 ієни/дол.