ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 5 січня незначним підвищенням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 5 січня 2010 р. незначним підвищенням індексу Nikkei. Сприятливо на настрої інвесторів відбилися макроекономічні новини із США, де індекс ділової активності в промисловості перевищив прогнози експертів, а також зростання цін на сировину. В той же час стримуючий вплив на зростання індексу надав зміцнення ієни по відношенню до долара.

Підвищення цін на "чорне золото" сприяло зростанню котирувань торгових компаній, значна виручка яких припадає на торгівлю сировиною. За підсумками торгів на 2,5% подорожчали цінні папери найбільшої в Японії торгової компанії Mitsubishi Corp., тоді як котирування її найближчого конкурента Mitsui & Co. підвищилися на 2,9%.

За підсумками торгів подорожчали і цінні папери морських перевізників вантажів на тлі зростання цін на їх послуги. В результаті акції Nippon Yusen K.K. додали в ціні 3,5%, котирування Mitsui O.S.K. Lines підвищилися на 3,9%, а Kawasaki Kisen Kaisha - на 3,7%.

В той же час не так благополучно торги склалися для експортерів. Зміцнення ієни по відношенню до долара призело до зниження котирувань автовиробників, включаючи Toyota Motor (-2,2%), Nissan Motor (-1,6%) і Honda Motor (-0,8%). На 3,2% подешевшали акції рітейлера одягу Fast Retailing Co., оскільки компанія повідомила, що в грудні ц.р. кожен покупець почав залишати в магазинах мережі в середньому на 1,7% менше грошей, ніж роком раніше, при цьому виручка збільшилася завдяки зростанню кількості покупців.

За підсумками торгів 5 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився в порівнянні з попередньою торговою сесією на 27,04 пункту (+0,25%) - до 10681,83 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,34 ієн і склав 91,73 ієни/дол.