ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 29 грудня неістотним підвищенням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 29 грудня неістотним зростанням індексу Nikkei. Підвищенню індексу сприяли в першу чергу високі ціни на нафту і метали, які подали підтримку компаніям, які торгують сировиною. Зростання котирувань на американських торгових майданчиках також додало оптимізму японським інвесторам.

У лідерах зростання за підсумками торгів опинилися торгові компанії, що одержують значну частину виручки від реалізації сировини, включаючи Mitsui & Co. (+2,1%) і Mitsubishi Corp. (+1,5%). Також подорожчали цінні папери низки компаній-експортерів, включаючи автовиробника Toyota Motor (+0,8%) і Honda Motor (+0,3%).

Водночас в червоній зоні завершилися торги для японських банків. Інвестори продовжують позбавлятися від цінних паперів фінансових компаній, побоюючись, що банкам доведеться збільшувати власний капітал. На цьому тлі акції найбільшого японського банку Mitsubishi UFJ подешевшали на 1,1%, котирування Mizuho Financial знизилися на 1,2%, а Sumitomo Mitsui - на 2,8%.

На 10%, до рекорд низького значення, обвалилися котирування японського авіаперевізника Japan Airlines. У ЗМІ з'явилася інформація, що інвесткомпанія Enterprise Turnaround Initiative Corp. розмірковує над тим, яким чином реструктурувати Japan Airlines. Як можливі варіанти називається як надання кредитів, так і банкрутство авіаперевізника. Не оптимістичніше торги завершилися і для виробника електроніки Pioneer, акції якого подешевшали на 4,6% у зв'язку з повідомленням про те, що компанія знову відкладе запланований продаж своїх акцій автовиробникові Honda Motor Co.

За підсумками торгів 29 грудня 2009 р. індекс Nikkei 225 підвищився в порівнянні із попередньою торговою сесією на 3,83 пункту (+0,04%) - до 10638,06 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,18 ієни і склав 91,69 ієни/дол.