ua en ru

Фондові торги в Японії 29 жовтня закрилися зниженням індексу Nikkei до найнижчої відмітки за останніх 3 тижні.

Фондові торги в Японії 29 жовтня 2009 р. завершилися зниженням індексу Nikkei до найнижчої відмітки за останні три тижні. Негативний вплив на ринок зробили відразу декілька чинників. Зміцнення ієни по відношенню до долара привело до падіння котирувань японських компаній-експортерів, які в значній мірі орієнтовані на американський ринок. Крім того, не додали позитиву інвесторам макроекономічні новини із США, що не виправдали прогнози аналітиків, а також зниження провідних американських індексів.

На 6,6% подешевшали акції виробника устаткування для тестування мікрочіпів Advantest Corp., оскільки компанія повідомила про більші збитки, ніж очікувалося, у зв'язку із значнішим зниженням замовлень. Ще більше не пощастило японському виробникові вантажівок Hino Motors - котирування компанії впали на 8,7% у зв'язку з фінансовим звітом, що не виправдав прогнози аналітиків.

Зниження цін на нафту привело до падіння котирувань японської нафтопереробної компанії Cosmo Oil (-3,3%), а також нафтової компанії Inpex (-3,1%).

В той же час в зеленій зоні завершилися торги для японського авіаперевізника Japan Airlines (+2,7%) на тлі надій інвесторів, що найближчим часом уряд оприлюднить план із порятунку компанії.

За підсумками торгів 29 жовтня 2009 р. індекс Nikkei знизився на 183,95 пункту (-1,8%) і склав 9891,10 пункту. Курс долара по відношенню до ієни знизився на 1,71 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав 90,31 ієни/дол.