ua en ru

Фондові торги в Японії 18 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії 18 листопада 2009 р. завершилися зниженням індексу Nikkei до найнижчої відмітки за останні 6 тижнів. Інвестори побоюються, що банкам і девелоперським компаніям знов буде потрібно істотне залучення капіталу, щоб справитися з наслідками кризи.

На 3,9% знизилися котирування японської авіакомпанії Japan Airlines, впавши до найнижчого значення з 2002 р. Причиною пониження котирувань стала заява уряду, що банкрутство компанії не можна виключити.

Серед лідерів падіння опинилися представники девелоперського сектора на тлі сумнівів інвесторів щодо їх швидкого відновлення. В результаті котирування найбільшого японського девелопера за об'ємом ринку Mitsubishi Estate знизилися на 4,5%, а акції Mitsui Fudosan - на 3,8%. На 17% впали котирування девелоперської компанії Tokyo Tatemono, оскільки компанія оголосила про плани привернути капітал шляхом емісії нових цінних паперів. Крім того, аналітики J.Р.Мorgan знизили рейтинг по цінних паперах компанії з "вище за ринок" до "нейтрального".

У банківському секторі торги склалися також не цілком вдало. На 0,6% знизилися котирування найбільшого японського банку Mitsubishi UFJ Financial Group, що опублікував свій фінансовий звіт вже після закриття торгів. Котирування його менш крупних конкурентів Sumitomo Mitsui Financial Group і Mizuho Financial знизилися на 5,9% і 2,4% відповідно.

За підсумками торгів 18 листопада 2009 р. індекс Nikkei знизився на 53,13 пункту (-0,55%) і склав 9676,80 пункту. Курс долара по відношенню до ієни до кінця торгової сесії підвищився на 0,06 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав 89,11 ієни/дол.