ua en ru

Фондові торги в Японії 11 грудня завершилися зростанням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії 11 грудня 2009 р. завершилися зростанням індексу Nikkei. З оптимізмом інвестори сприйняли дані про зростання промислового виробництва в Китаї, що перевершило очікування аналітиків, оскільки відновлення китайської економіки може стати локомотивом для зростання економіки всього регіону. На цьому фоні на 3,4% за підсумками торгів подорожчали акції найбільшого в Японії виробника промислових роботів Fanuc Ltd.

Сприятливо були сприйняті ринком і макроекономічні дані із США - повідомлення про менший, ніж прогнозувалося, дефіцит торгового балансу в США в жовтні 2009 р. і не дуже значне зростання кількості первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за минулий тиждень. На цьому фоні помітно за підсумками торгів подорожчали акції компаній-експортерів. Так, на 5,3% і 4% відповідно за підсумками торгів подорожчали акції найбільшої в Японії торгової компанії Mitsubishi Corp. і її менш крупного конкурента Mitsui & Co. Акції найбільшого в Японії виробника автомобілів Toyota Motor Corp. подорожчали за підсумками торгів на 2,7%, а цінні папери Nissan Motor Co. і Honda Motor подорожчали на 3,9% і 2,7% відповідно. На 3,7% подорожчали акції найбільшого в світі виробника автомобільних шин Bridgestone Corp.

Оптимізм панував і в стані виробників високотехнологічної продукції. Зокрема, на 4,4% за підсумками торгів подорожчали акції найбільшого в світі виробника споживчої електроніки Panasonic Corp., а цінні папери його менш крупних конкурентів Sony Corp., одержуючого більше 20% виручки від продажів в США, і Sharp - на 3,4% і 0,8% відповідно.

Невдало торгова сесія завершилася для найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. Акції компанії подешевшали на 1,5% після того, як Mitsubishi UFJ повідомила про намір продати акції на 1 трлн ієн (11 млрд дол.) для залучення додаткового фінансування. Ціна розміщення буде встановлена 14 грудня ц.р.

За підсумками торгів 11 грудня 2009 р. індекс Nikkei підвищився на 245,05 пункту (+2,48%) - до 10107,87 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,54 ієн і склав 88,08 ієни/дол.