ua en ru

Фондові торги в США відкрилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися 29 березня підвищенням провідних індексів. Оптимістичний настрій інвесторів пов'язаний багато в чому з деякою розрядкою ситуації навколо боргової кризи Греції. За підсумками дводенного саміту в бельгійському Брюсселі 25 і 26 березня ц.р. лідери єврозони схвалили механізм допомоги Греції. У разі потреби Афіни отримають фінансову допомогу від держав зони обігу єдиної європейської валюти і Міжнародного валютного фонду (МВФ), при цьому дві третини від суми ляжуть на плечі членів єврозони, тоді як кошти, що залишилися, будуть виділені МВФ.

На цьому фоні в центрі уваги інвесторів опинився банківський сектор, особливо чутливий до новин макроекономічного плану. Акції найбільшого комерційного банку США Bank of America піднялися в ціні на 0,8%, акції Citigroup - на 0,5%, а цінні папери американського оператора кредитних карт American Express Company подорожчали на 0,3%.

Статистичні дані по економіці США, представлені сьогодні, в цілому, не зробили істотного впливу на хід фондових торгів. До початку торгової сесії була опублікована доповідь Міністерства торгівлі країни за об'ємом споживчих доходів в лютому 2010 р., згідно якому цей показник в порівнянні з попереднім місяцем не змінився. Тим часом аналітики чекали, що об'єм споживчих доходів виросте на 0,1% в місячному численні. Об'єм витрат в лютому 2010 р. виріс на 0,3%, що співпало з очікуваннями аналітиків.

Підтримку фондовому ринку подають сьогодні новини сировинного сектора. Підвищення цін на метали позитивно впливає на динаміку котирувань найбільших гірничодобувних компаній: акції американського алюмінієвого концерну Alcoa і міднодобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. подорожчали на 1% і 2,5% відповідно. Цінні папери американської гірничодобувної компанії Newmont Mining також в плюсі (+1,1%). Зростання цін на золото позитивно позначається на акціях золотодобувної компанії Barrick Gold (+0,6%). Аналогічним чином, підвищення цін на нафту сприяє зростанню котирувань акцій енергетичних компаній: цінні папери ExxonМobil і Chevron Corp. подорожчали на 0,6%.

Певний вплив на хід торгів роблять новини області злиття і поглинань. Один з найбільших в Китаї незалежних автовиробників - компанія Zhejiang Geely Holding Group - уклала операцію з американським концерном Ford Motor Co. про покупку належної Ford шведською Volvo Cars за 1,8 млрд дол. На цьому фоні акції Ford Motor втратили в ціні 0,6%. Американська енергетична компанія Sunpower Corp. оголосила про те, що операція по покупці європейської компанії Sunray завершена. Цінні папери Sunpower подорожчали на 3,6%.

У складі індексу Dow 30 переважна більшість акцій компаній торгуються в плюсі. В лідери зростання вибилися машинобудівна компанія Caterpillar (+1,2%) і один з найбільших в світі виробників авіаційної техніки Boeing (+1,3%).

За станом на 17:05 за київським часому індекс Dow Jones підвищився на 35,14 пункту (+0,32%) - до 10885,5 пункту, індекс S&Р - на 4,24 пункту (+0,44%) - до 1170,97 пункту, індекс Nasdaq - на 10,58 пункту (+0,44%) - до 2405,61 пункту.