ua en ru

Фондові торги у США відкрилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги у США відкрилися підвищенням провідних індексів. Напередодні у Брюсселі лідери країн єврозони досягли угоди з питання допомоги Греції з боку Євросоюзу і МВФ. Дана новина сприяє деякій розрядці ситуації навколо Греції, але, проте, не послаблює стурбованості інвесторів щодо дефіциту бюджетів інших європейських країн, таких як Португалія і Іспанія.

На перебіг торгів вплинули статистичні дані щодо економіки США. Зокрема, до початку торгової сесії були опубліковані остаточні дані Міністерства торгівлі країни щодо ВВП США у IV кварталі 2009 р., згідно з яким показник зріс на 5,6%. Аналітики очікували, що ВВП США у IV кварталі 2009 р. зросте на 5,9%. Таким чином, остаточний показник зростання ВВП США порівняно з уточненими даними, опублікованими 26 лютого ц.р., переглянутий у бік зниження (раніше повідомлялося про зростання ВВП на 5,9%).

Не дивлячись на перегляд даних щодо ВВП у бік зниження, остаточний показник зростання американської економіки у IV кварталі 2009 р. став найзначнішим від III кварталу 2003 р.

Сприятливо складаються на цьому тлі торги для промислових компаній Caterpillar (+0,3%) і Boeing (+0,4%). Попит на продукцію дещо зріс услід за зростанням обсягу споживання і збільшенням експорту. Раніше цього місяця керівництво одного з найбільших у світі виробників авіаційної техніки - американської корпорації Boeing - оголосило про те, що прискорює виробництво літаків Boeing 777 і Boeing 747. Компанія вважає, що прискорення програм виробництва авіалайнерів відображає поліпшення ситуації на відповідному сегменті ринку. У зв'язку з поліпшенням економічної ситуації американська машинобудівна компанія Caterpillar планує створити додатково 500 робочих місць на заводі в Ньюберрі (Південна Кароліна, США). Минулого року компанія вимушена була скоротити понад 19 тис. співробітників через рецесію в економіці.

Позитивно на динаміку котирувань компаній вплинула доповідь Мічигансього університету/Reuters щодо індексу споживчої довіри у США в березні 2010 р. Згідно з доповіддю, показник, за остаточними даними, в березні 2010 р. не змінився і склав 73,6 пункту. Тим часом аналітики очікували, що показник знизиться порівняно з лютим 2010 р. і складе 73 пункти.

У центрі уваги інвесторів опинився банківський сектор, особливо чутливий до новин макроекономічного плану. Акції найбільшого комерційного банку Bank of America подорожчали на 2%, акції J.Р.Мorgan Chase і Citigroup - на 1% і 1,9% відповідно, цінні папери американського оператора кредитних карток American Express Company зросли в ціні на 0,5%.

Підтримку фондовому ринку надають сьогодні новини сировинного сектора. Підвищення цін на метали позитивно впливає на динаміку котирувань найбільших гірничовидобувних компаній, таких як американський алюмінієвий концерн Alcoa (+1,8%) і мідновидобувна Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (+1,8%). Зростання цін на золото позитивно позначається на акціях золотовидобувної компанії Barrick Gold (+0,9%). Підвищення цін на нафту сприяє зростанню котирувань енергетичних компаній ExxonЬobil (+0,4%), Chevron Corp. (+0,6%).

Акції одного з найбільших у світі виробників програмного забезпечення для ПК - американської корпорації Oracle - подешевшали на 1,9% на відкритті торгівельної сесії на тлі того, що не виправдав прогнози аналітиків фінансовий звіт компанії за III квартал 2009 р. Згідно зі звітом, чистий прибуток компанії у III кварталі 2009 р. впав до 1,19 млрд дол., порівняно з показником у 1,33 млрд дол. роком раніше. Тим часом аналітики очікували, що значення показника чистого прибутку складе 1,46 млрд дол.

За станом на 16:09 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 30,69 пункту (+0,28%) - до 10871,9 пункту, індекс S&Р - на 4,27 пункту (+0,37%) - до 1170 пунктів, індекс Nasdaq - на 11,02 пункту (+0,46%) - до 2408,43 пункту.