ua en ru

Фондові торги в США відкрилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися підвищенням провідних індексів, передає РБК. Оптимізм інвесторів викликаний, перш за все, корпоративними новинами. Зокрема, гравці фондового ринку звернули увагу на фінансові результати найбільшого в світі виробника мікрочіпів корпорації Intel в I кварталі 2010 р. Згідно звіту компанії, чистий прибуток корпорації виріс більш ніж в три рази і склав 2,4 млрд дол. проти аналогічного показника в 647 млн дол. роком раніше. В результаті акції компанії підскочили в ціні на 3,2%.

На відкритті торгової сесії "в плюс" пішли і цінні папери інших високотехнологічних компаній США, включаючи виробника програмного забезпечення Microsoft (+1,7%), другого за величиною в США виробника мікросхем Texas Instruments (+2,8%), американського виробника мікросхем, використовуваних в автомобільній промисловості, Analog Devices Inc. (+3,6%) і однієї з найбільших в США виробників мікросхем National Semiconductor Corp. (+3,4%).

Інвестори позитивно сприйняли фінансовий звіт одного з найбільших банків США - J.Р.Мorgan Chase&Сo. Згідно звіту, чистий прибуток компанії за I квартал 2010 р. виріс на 55% і склав 3,33 млрд дол. в порівнянні з 2,14 млрд дол., отриманими за аналогічний період роком раніше. На цьому фоні акції компанії додали в ціні 2,6%.

На тлі сприятливого звіту J.Р.Мorgan Chase&Сo. у зеленій зоні торгуються сьогодні папери інших кредитних організацій країни: акції Bank of America подорожчали на 1,9%, папери Citigroup і Goldman Sachs Group додали в ціні 2,6% і 2,9% відповідно, акції Morgan Stanley торгуються також в плюсі (+1,2%).

Підтримку фондовому ринку подають і опубліковані сьогодні статистичні дані по економіці США. До початку торгової сесії вийшла доповідь Міністерства торгівлі США, згідно якому об'єм роздрібних продажів в країні в березні 2010 р. виріс на 1,6% в порівнянні з попереднім місяцем - до 363,2 млрд дол. Тим часом аналітики прогнозували зростання даного показника на 1% в місячному численні.

Певний вплив на хід торгів зробила інформація про те, що американська компанія Apple відклала випуск планшетних комп'ютерів iРad на міжнародні ринки на місяць - до кінця травня - у зв'язку з великим попитом на гаджети в США. За перший тиждень продажів в США було реалізовано понад 500 тис. планшетних комп'ютерів iРad, і попит набагато перевищує найоптимістичніші прогнози Apple, а також готові до постачання об'єми. Акції компанії подорожчали на 1,3%.

За станом на 17:30 за київським часом індекс Dow Jones підвищився 37,18 пункту (+0,34%) - до 10056,6 пункту, індекс S&p - на 4,16 пункту (+0,34%) - до 1201,42 пункту, індекс Nasdaq - на 15,35 пункту (+0,64%) - до 2481,82 пункту.