ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися зниженням провідних індексів.

Фондові торги в Європі відкрилися 22 березня 2010 р. зниженням провідних індексів. Зокрема, в червону зону пішли папери фармацевтичних компаній на тлі того, що конгрес США остаточно схвалив широкомасштабну реформу охорони здоров'я, запропоновану президентом країни Бараком Обамою. Котирування акцій швейцарських фармацевтичних компаній Roche і Novartis знизилися на 0,6% і 0,3% відповідно, британської Glaxosmithkline - на 0,2% і французькою Sanofi-Аventis - на 1,4%.

На хід торгів надає вплив і невизначена позиція лідерів країн Євросоюзу відносно боргової кризи Греції. Напередодні канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що допомога Греції не повинна ставати головною темою обговорення на майбутньому саміті ЄС, який відбудеться в Брюсселі наступного тижня, і закликала Афіни самостійно вирішити свої проблеми. В той же час прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі рішуче підтримав ініціативу Єврокомісії надати допомогу Греції. На цьому фоні акції найбільших європейських банків торгуються сьогодні в червоній зоні: цінні папери одного з найбільших швейцарських банків Credit Suisse втратили в ціні 1,8%, швейцарського UBS - 0,7%, котирування британських Barclays і Standard Chartered знизилися на 0,9% і 1% відповідно. Акції німецького Deutsche Bank і французького BNP Paribas подешевшали на 0,5%.

Котирування гірничодобувних компаній сьогодні також в мінусі. Акції британо-австралійських гігантів ВНР Billiton і Rio Tinto подешевшали на відкритті торгів на 0,8% і 0,5% відповідно. Цінні папери Anglo American втратили в ціні 1,6%. Аналогічно складаються європейські фондові торги і для енергетичних компаній. Цінні папери британських Royal Dutch/shell і BP подешевшали на 1%, акції французької нафтовидобувної компанії Total втратили в ціні 0,5%.

Гравці фондового ринку прислухалися сьогодні до рекомендацій аналітиків UBS AG, які знизили рекомендацію по акціях французького виробника програмного забезпечення Dassault Systemes з "нейтрально" до "продавати". В результаті акції компанії знизилися в ціні на 2,6%.

За станом на 11:37 за київським часом індекс FTSE 100 знизився на 36,1 пункту (-0,64%) - до 5614,02 пункту, французький CAC 40 - на 27,96 пункту (-0,71%) - до 3897,48 пункту, німецький DAX - на 32,57 пункту (-0,54%) - до 5949,86 пункту, швейцарський SMI - на 31,57 пункту (-0,46%) - до 6849,19 пункту.