ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,44%

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,44%. Провідний японський індекс істотно просів, після того як стало ясно, що Федеральна резервна система (ФРС) США так і не назвала точні терміни згортання програми кількісного пом'якшення. Пом'якшити падіння допомогли макроекономічні дані.

За результатами публікації протоколів засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС стало зрозуміло, що американський Центробанк поки не готовий піти на згортання програми, вважаючи, що американська економіка все ще потребує підтримки. Незважаючи на те, що ФРС США відзначила поліпшення на ринку праці, фахівці Центробанку не поспішають зі згортанням стимулюючих заходів. Це рішення означає для інвесторів новий період невизначеності та очікувань, у зв'язку з чим їх тактика буде більш обережною. Як відзначають фахівці, очікування трейдерів здебільшого не змінилися: більшість з них схиляються до того, що скорочення програми може початися вже наступного місяця.

Сильне падіння індексу після публікації протоколів ФРС США допомогли компенсувати макроекономічні дані з Китаю, а також ослаблення ієни, настільки виграшне для великих японських експортерів. Так, були опубліковані дані по PMI індексу Китаю, другого за величиною експортного ринку Японії, які виявилися вищими за очікування аналітиків. Попереднє значення індексу досягло позначки в 50,1 пункту, тоді як аналітики прогнозували показник на рівні 48,3 пункту.

У полі корпоративних новин, в центрі уваги інвесторів залишаються папери оператора сумнозвісної АЕС "Фукусіма-1" - компанії TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) Її папери виявилися одними з найбільш торгованих. Котирування компанії просіли на 4,1%. Зниження вартості акцій компанії продовжує забезпечувати інформація про те, що на АЕС стався витік 300 т високорадіоактивної рідини. "Шок" з приводу події вже висловив Китай. Влада Японії, зі свого боку, повідомили, що стурбовані можливістю нових витоків на проблемної станції.

Котирування великих експортерів на загальному тлі продемонстрували різноспрямовану динаміку. Так, акції виробника фототехніки Canon Inc. просіли на 1,22%, цінні папери конкуруючої Ricoh Co. Ltd. втратили в ціні 1,1%, а ринкова капіталізація Panasonic Corporation виросла на 0,5%.

Автовиробники також відзначилися змішаною динамікою. Котирування Toyota Motor виросли на 0,3%, акції Nissan Motor Co. подешевшали на 0,5%, а цінні папери Honda Motor Co. стали важче на 0,7%.

У секторі японських фінансових установ теж не було єдності. Акції Daiwa Securities додали в ціні 0,8%, ринкова капіталізація Nomura Holdings скоротилася на 0,4%, а папери Minato Bank стали важче на 0,6%.

За підсумками торгів 22 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,44% і склав 13365,17 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,78 ієни і складав на закритті фондових торгів 98,28 ієни/дол.