ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 2,44%

Японський індекс Nikkei на закритті сьогоднішньої торгової сесії знизився на 2,44% на тлі збільшення побоювань навколо уповільнення темпів зростання провідної світової економіки, а також фінансової стійкості європейських кредитних організацій. Напередодні американські біржові індикатори почали сесію різким обвалом після публікації індексу ділової активності ФРБ Філадельфії за підсумками серпня 2011р., Який склав мінус 30,7 пункту (аналітики прогнозували, що зростання показника складе 3,7 пункту). Таким чином, індикатор досяг мінімуму з березня кризового 2009 р. Продажі, прискоренню яких сприяв вихід розчарували інвесторів макроекономічних даних (число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття, місячна динаміка споживчих цін та продажу будинків на вторинному ринку), стали причиною стрімкого зниження фондових індексів Європи та Азії.
Учасники ринку також гостро відреагували на рішення наглядових органів США почати перевірку американських підрозділів європейських банків на предмет достатності коштів для фінансування поточних операцій в США. Це посилило тиск на акції фінансового сектора. Котирування найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. відступили на 1,4%.
Зниження перспектив розширення американської економіки негативно позначилися на котируваннях японських експортерів: акції найбільшого в світі автомобілебудівного концерну Toyota Motor подешевшали на 1,8%, третього за величиною в Японії - Honda Motor - на 3%. Ринкова капіталізація виробника годинників Citizen Holdings Co. Ltd. зменшилася на 4,34%.
Вартість паперів виробника відеокамер Nikon Corp. знизилася на 5,84%, його конкурента - виробника електроніки Canon Inc. - На 2,39%, Tokyo Electron Ltd. - На 4,6%, Advantest Corp. - На 4,3%.
Акції сировинного трейдера Mitsubishi Corp. втратили в ціні 3,1%.
За підсумками торгів 19 серпня 2011 індекс Nikkei знизився на 218,92 пункту (-2,44%) і склав 8724,84 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,02 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і досяг на закриття торгів 76,55 ієни/дол.