ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу на 0,39%

Фондові торги в Японії завершилися 10 липня 2013 р. зниженням індексу Nikkei на 0,39%. Незважаючи на загальний позитивний фон (зростанням на закритті торгів відзначилися провідні індекси американських бірж, досить слабкі позиції ієни, що грають на руку великим експортерам), побоювання інвесторів щодо негативних тенденцій в економіці Китаю, другій за величиною економіці світу, залишаються досить сильні. Крім того, інвесторів продовжує турбувати можливість швидкого скорочення Федеральною резервною системою (ФРС) США політики "кількісного пом'якшення", такою бажаною для гравців.

На цьому тлі котирування японських кредитних організація переважно торгувалися в "червоній" зоні. Котирування Sumitomo Mitsui просіли на 0,6%, Mizuho Financial Group - на 0,5%, а їх конкурента Minato Bank - на 0,56%.

Автовиробники також опинилися в мінусі. Акції Toyota Motor втратили в ціні 0,3%, котирування Nissan Motor Co. просіли на 0,2%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. скоротилася на 0,9%.

Компанії, що працюють в секторі нерухомості, як і багато інших, не змогли покинути "негативного" поля. Цінні папери Sumitomo Realty & Development втратили в ціні 0,9%, а котирування Mitsubishi Estate опустилися майже на 2%.

Серед корпоративних новин увага інвесторів привернула публікація газети Nikkei, яка повідомила, що операційний прибуток виробника синтетичних волокон і полімерів Toray Industries Inc зросте протягом року приблизно на 10% - до 19 млн ієн завдяки високим продажам в текстильному секторі бізнесу компанії. Але на загальному негативному тлі котирування Toray Industries скромно піднялися на 0,3%.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) - керуюча компанія сумно відомої в усьому світі АЕС "Фукасіма-1", кілька виграла на тлі повідомлення про те, що уряд Японії може перезапустити кілька реакторів, раніше закритих у зв'язку з трагедією 2011 р. Це стало можливим унаслідок того, що в силу вступили нові стандарти безпеки для АЕС, які повинні запобігти можливому повторенню трагедії. Сама ж компанія повідомила, що в районі пошкодженого реактора N2 зареєстрований підвищений рівень радіоактивного цезію. Котирування TEPCO просіли на 0,9%.

За підсумками торгів 10 липня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,39% і склав 14416,60 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,61 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 100,63 ієни/дол.