ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,31%

Фондові торги в Японії завершилися зниженням зведеного індексу Nikkei на 0,31%, передає РБК. Значних втрат вдалося уникнути, тому що котирування більшості японських компаній пішли вгору під впливом спекуляцій про швидке відновлення економік європейських країн, що почали оговтуватися від наслідків як світової фінансової кризи, так і недавньої боргової. Багато в чому це було спровоковано опублікованими напередодні доповіддю Міжнародного валютного фонду і Європейського союзу про стан грецьких фінансів, значною мірою одужали після прийняття та здійснення заходів суворої економії. Крім того, японські інвестори були схильні довіряти консенсус-прогнозам аналітиків, що передвіщає зростання промислового виробництва Великобританії та Німеччини, статистичні дані по яких будуть опубліковані сьогодні пізніше.
Оптимістичні настрої сприятливо вплинули і на валютні курси: сьогодні вкотре було зареєстровано зміцнення провідних світових валют, долара і євро по відношенню до ієни. З цієї причини на сьогоднішньої торгової сесії отримала продовження намітилася цього тижня тенденція: позитивну динаміку продемонстрували котирування знову різнопрофільних японських компаній, що мають зарубіжні ринки збуту, оскільки інвестори були трохи більш впевнені в рівні їхнього доходу від експорту, чутливих до ситуації на валютних ринках.
У "зеленій" зоні за підсумками торгової сесії опинилися котирування цінних паперів японського виробника фототехніки Canon Inc. (+0,9%), який одержує 80% прибутку від продажів на світових ринках. На закритті біржових майданчиків на 2% зросла ціна на акції другого за величиною в Японії автовиробника Honda Motor Co. Аналогічну динаміку продемонстрували котирування його конкурента Nissan Motor Co. (+0,5%), третина обсягу продажів якого припадає на ринки за межами Японії. Сприятливі валютні курси підштовхнули вгору котирування провідного світового автовиробника Toyota Motor Corp.: Цінні папери Toyota подорожчали на 0,3%. Проте в "мінусі" торги завершилися для японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd., акції якого подешевшали на 1,2%.
Значну підтримку ринку надав також опублікованих напередодні фінансовий звіт найбільшої в Японії телекомунікаційної групи Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT). Вона повідомила про зростання чистого прибутку, доступною для розподілу серед акціонерів материнської компанії, в I кварталі 2010 р. на 11,7% - до 155,94 млрд ієн (близько 1,82 млрд дол. за поточним обмінним курсом). Виручка від основної діяльності компанії NTT за звітний квартал досяг 2,498 трлн ієн (29,1 млрд дол.), що на 0,25% вище за аналогічний показник за I квартал 2009 р., зафіксованого на рівні 2,502 трлн ієн. Операційний прибуток компанії за квітень-червень 2010 збільшився на 4,3% і досяг 339,65 млрд ієн (3,96 млрд дол.), тоді як роком раніше показник знаходився на відмітці 325,млрд ієн. Всі показники виявилися досить впевненими, а тому вгору пішла ціна на акції NTT, яка виросла на закриття на 3,2%.
За підсумками торгів 6 серпня 2010 р. індекс Nikkei знизився на 29,82 пункту (-0,31%) - до 9624,10 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,05 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 86 ієн/дол.