ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися сьогодні зниженням індексу Nikkei на 0,63%

Японський індекс Nikkei на закритті сьогоднішньої торгової сесії склав 8981,94 пункту, знизившись за підсумками дня на 0,63% слідом за біржами США, де знову спостерігалися розпродажі. Основною причиною зниження індексів стали заворушення інвесторів Старого Світу про подальшу долю Франції, а саме: чутки про можливе пониження агентствами її довгострокового кредитного рейтингу.
Побоювання про стан французьких банків, включаючи Societe Generale, стали спусковим механізмом для зниження котирувань на європейських, американських і японських біржах. На тлі спекуляцій про фінансове здоров'я Societe Generale котирування акцій кредитної організації на закритті європейських торгів обвалилися на 14,7%.
Як і передрікали аналітики, ефект від недавніх заяв Федеральної резервної системи США виявився короткостроковим, і котирування на світових біржах знову поповзли вниз. Нагадаємо, що раніше ФРС пообіцяла зберегти базову облікову ставку на низькому рівні протягом наступних двох років і обговорити додаткові заходи стимулювання американської економіки. Інвестори побачили в цьому не тільки позитив, а й негативні моменти. Пообіцявши залишити ключову ставку на рівні 0,00-0,25% до 2013 р., ФРС дала зрозуміти, що поточна економічна слабкість, ймовірно, триватиме набагато довше, стверджують експерти.
У складі індексу Nikkei котирування продемонстрували неоднорідну динаміку. Папери деяких японських банків та компаній-експортерів перебували в "мінусі", тоді як акції фармацевтичних компаній підвищувалися в ціні на тлі відходу інвесторів від ризикованих активів.
Акції банку Bank of Yokohama подешевшали на 0,28%, виробника шин Bridgestone - на 1,28%, виробника фототехніки Canon - на 1,45%, а виробника комп'ютерів Casio Computer - на 1,61%. У той же час акції фармацевтичної Astellas Pharma подорожчали на 1,2%.
За підсумками торгів 11 серпня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 56,80 пункту (-0,63%) і склав 8981,94 пункту. Курс долара до ієни практично не змінився по відношенню до курсу попереднього торгового дня і досяг на закриття торгів 76,62 ієни/дол.